Amerika gaat met vleermuis het lange zomerseizoen in

LOS ANGELES, 21 JUNI. Eén vleermuis en het is al zomer.

Waardoor stierven de dinosaurussen uit? Door een vleermuis (a bat in het Engels): zo opent het kunst- en amusementskatern van de Los Angeles Times in een woordspeling op de nieuwe 'Batman'-film die Jurassic Park als het grootste openingsweekend-succes aller tijden van de eerste plaats verdreef.

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleven de bioscoopeigenaren achter met een opgemaakte kas van 53 miljoen dollar. Dit verdeeld over 3800 zalen oftewel in één weekend plaats voor anderhalf miljoen bezoekers.

Dat de producent Warner Bros. onverdeelde aandacht aan de marketing van Batman Forever zou geven, was in Los Angeles al twee maanden duidelijk. Wie de bocht te scherp nam, liep al een tijdje gerede kans om hardhandig met een Batman Forever-billboard in aanraking te komen. En op Sunset Boulevard staat zelfs een zwakke fm-zender die muziek van de film uitzendt. Dit pluggen van songs met zenders van beperkt bereik, speciaal bedoeld voor de autoradio, is al een tijdje praktijk in de tunnels van New York City en tijdens concerttours van bepaalde rockbands in de regio van het optreden.

Naast de complimenten aan het adres van hun marketing-afdeling is men bij Warner Bros. niet te kinderachtig om ook de filmmakers zelf credit te geven voor het succes. Het is regisseur Joel Schumacher en zijn crew ontegenzeggelijk gelukt om een bijzonder kleurrijk spektakel te realiseren, en het talent van Tommy Lee Jones (Two-Face) en Jim Carrey (The Riddler) is zo groot dat het bijna te veel is. Het verhaal is over de hele linie virtuoos in beeld gebracht. Mijn favoriete shots uit de film zijn bijvoorbeeld niet eens de oogverblindende special effects, maar het eenvoudige, camera-handwerk van de weergaloze trapeze-scènes in de circussequens.

Batman Forever is een van de films van het Amerikaanse zomerseizoen, waarin traditioneel veel grote produkties worden uitgebracht. Dit 'zomerseizoen' ziet er wat anders uit dan in Nederland, niet in de laatste plaats door de lengte van de schoolvakanties. Zo is bij de 'privé'-scholen verleden week de zomervakantie reeds uitgebroken en zullen openbare scholen deze week hun deuren sluiten voor het zomerreces. Niet voor een onnozele zes tot zeven weken zoals bij ons, maar voor bijna drie maanden; pas begin september wordt men zo langzaam aan weer op school verwacht. Ten einde de geplaagde ouders bij te staan in hun strijd tegen de gevolgen van zoveel vrijheid, organiseert Hollywood dan filmvoorstellingen, die men - uiteraard tegen kleine vergoeding - kan bijwonen.

Binnen de filmindustrie zelf wordt de vraag waarom er nu juist in de zomer zo vele en grootschalige filmprodukties worden uitgebracht, gereduceerd tot het kip en het ei vraagstuk: 's zomers gaan de mensen meer uit, omdat er meer filmprodukties worden uitgebracht, waardoor de mensen meer uitgaan.

De gemiddelde Amerikaan sjouwt heel wat af ten behoeve van zijn familieleven, en dat alles per automobiel. Afstanden naar school zijn groter en ook worden vrije middagen meer dan bij ons opgevuld met clubjes, cursussen en verjaardagsfeestjes. De auto zorgt daarbij voor de relatieve bewegingloosheid van de Amerikaan.

Tijdens de zomermaanden wordt dit drukke schema vervangen door sport, zomerkamp en al dan niet plat vermaak. Bovendien zijn de Amerikanen nieuwsgierig van aard: nieuwe films willen ze eigenlijk allemaal het liefst in het eerste weekeinde zien. Daarop heeft Warner Bros. handig ingespeeld door er voor te zorgen dat hun Batman Forever in het eerste weekeinde in zoveel bioscopen tegelijk draaide. De gigantische recette bewijst hun gelijk. Overigens houden de Amerikanen echt van film. Ze wachten niet op een regenachtige dag om naar de bioscoop te gaan, nadat ze niets anders hebben kunnen bedenken. Het is hier trouwens in Zuid-Californië helemaal niet regenachtig. Je auto roest hier alleen door, omdat hij naast de automatische sproeiers in het grasveld van de buren heeft gestaan.

Intussen heeft Amerika deze zomer keus uit zo'n 35 nieuw uit te brengen speelfilms. Zelfs de kleinste kinderen zullen zich kunnen vermaken bij Casper, het onschuldige spookje, en natuurlijk de American-Legend tekenfilm Pocahontas. Na het succes van Forest Gump komt Tom Hanks terug in de ruimtefilm Apollo 13. In het hardere genre valt er wat te beleven met Silvester Stallone in Judge Dredd en Steven Seagal in Under Siege 2: Dark Territory.

Het romantische genre is vertegenwoordigd met ondermeer The Bridges of Madison County (met in de hoofdrol ex-revolverheld Clint Eastwood), Forget Paris (de huwelijksproblemen beginnen direct na de wittebroodsweken) en Jane Eyre van Franco Zeffirelli. Maar er zijn ook altijd de films waar belangstelling naar uitgaat vanwege de produktieomstandigheden. Zo hebben we Kevin Costner met Water World een toekomstverhaal, waarin de oceanen zijn uitgedijd door het smeltwater van de gletsjers aan de polen, als gevolg van het broeikaseffect. Volgens geruchten zijn de produktiekosten voor deze film gestegen tot het ijselijk hoge bedrag van 180 miljoen dollar.

En het goede nieuws is natuurlijk de carrière van regisseur Kevin Smith. Hij won afgelopen jaar de Filmmakers Trophy op het Sundance Film Festival, met de film Clerks die hij voor een appel en een ei gemaakt had, en nu, nauwelijks een jaar later, is hij bezig met de afwerking van Mall Rats, een Full Budget love comedy.

This is America.

    • Loek Dikker
    • Werkt Momenteel in Los Angeles