Alleen Hoogovens kan lusteloze beurs enigszins inspireren

AMSTERDAM, 21 JUNI. Op de aandelenmarkt heerste vanmorgen een lusteloze stemming. Bij een nagenoeg onveranderde koers van de dollar en van de vastrentende waarden noteerde de graadmeter, de AEX-index, rondom het middaguur 0,24 punt lager op 434,02 punten.

AMSTERDAM Op deze richtingloze beurs was het net zoals gisteren Hoogovens dat opvallend wist te stijgen. Het alumium- en staalconcern profiteerde opnieuw van de onlangs gepubliceerde fraaie cijfers van British Steel. In de ochtend noteerde het fonds zeven dubbeltjes hoger op 62,90. Vergeleken met eind vorige week heeft Hoogovens al 3,50 gewonnen. Een beurshandelaar relativeert echter de stijging: “Een paar weken terug moest Hoogovens flink inleveren na uitlatingen van Duitse collega Thyssen dat de staalprijzen onder druk komen te staan. British Steel ontkent dat, en dan komt het fonds weer terug.”

Sommige hoofdfondsen noteerden een stijging: KPN won drie dubbeltjes op 56,00 gulden, Gist Brocades ging met zestig cent winst naar 39,10 en Van Ommeren steeg drie dubbeltjes op 47,90.

KNP BT verloor vier dubbeltjes op 49,30 gulden. De gisteren bekendgemaakte investeringsplannen bij het concerns papierpoot maakten geen indruk op de beleggers. Ook DSM hoorde met een min van 1,10 op 131,90 vanmorgen tot de verliezers. De financiële waarden bewogen nauwelijks.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar nagenoeg onveranderd geopend. Een koers werd genoteerd van 1,5570 gulden, tegen 1,5575 aan het slot gisteren.

De dollarhandel was in afwachting van de later op de dag te publiceren maandcijfers over de Amerikaanse handelsbalans.

NEW YORK Op Wall Street is gisteren de toonaangevende Dow Jones-index licht gedaald. De index sloot op 4550,56 punten, dat was 3,12 punten lager dan op maandag, toen de belangrijkste beursgraadmeter zijn hoogste peil in de geschiedenis bereikte.

Kort na de opening ging de Dow Jones-index naar beneden. Door winstnemingen, zo verklaarden handelaren. Verder hielden beleggers zich de eerste uren van de handel enigszins afzijdig omdat zij eerst wilden wachten op de toespraak van de president van de Amerikaanse centrale banken Greenspan.

In een hoorzitting van de bankencommissie van de Senaat verklaarde hij dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal slechts heel weinig zal groeien en misschien ook wel licht achteruit zal gaan. Een echte verrassing voor Wall Street was dat niet. De laatste weken zijn geregeld tekenen van een duidelijke groeivertragingen naar buiten gekomen. De stand van de Dow Jones-index veranderde dan ook nauwelijks na Greenspans woorden.

Minister van financiën van de Verenigde Staten, Robert Rubin, verklaarde dat de huidige 'gezonde staat' waarin de Amerikaanse economie verkeert, lagere rentetarieven mogelijk maakt. Dat veroorzaakt druk op de dollarkoers.

TOKIO De Japanse effectenbeurs sloot vandaag flink hoger, na overigens drie dagen met koersverliezen. De Nikkei-index van 225 fondsen klom met 285,51 punten, ofwel bijna 2 procent, tot 14.951,21 punten. Handelaren schreven het herstel toe aan technische factoren.