Verschil in taxatie bieders op CLBN blijkt hemelsbreed

ROTTERDAM, 20 JUNI. Verliezer H. Hielkema van Fortis zei dat het overnamebod van Generale Bank op Credit Lyonnais Bank Nederland “substantieel hoger” ligt dan het bedrag dat zijn instelling wilde betalen. In het geruchtencircuit heette het vervolgens dat de Belgen 1,1 miljard gulden op tafel wilden leggen, terwijl Fortis de kassa bij 700 miljoen gulden liet stoppen.

Als die bedragen - in de wereld gebracht door de vakbonden - kloppen, is het verschil in de waardering van de vierde algemene bank in Nederland door de twee bieders enorm. Zouden de Nederlandse en Belgische banken zo'n verschillende visie hebben over de kracht van CLBN?

Op het eerste gezicht lijkt een bedrag van 1,1 miljard bijzonder hoog voor een probleembank als CLBN. Dat bedrag komt neer op maar liefst 25 maal de winst over 1994 van 43,4 miljoen gulden. En dat terwijl in de bankenwereld gemiddeld tot zo'n 15 maal de winst wordt betaald voor een overname. De vakbonden toonden zich gisteren dan ook uiterst bezorgd over een dergelijke prijs. Nieuwe saneringen zouden wel eens nodig moeten zijn om de nieuwe eigenaar aan een beetje behoorlijk rendement te helpen. Dat rendement is met 4,2 procent op eigen vermogen tamelijk beroerd. Zeker als dat wordt afgezet tegen de doelstelling van tussen de 10 en 12 procent die grote banken verkondigen.

Maar als naar een aantal andere cijfers wordt gekeken, ontstaat een tegengesteld beeld. Omgerekend naar aandelen betekent een bod van 1,1 miljard gulden dat per aandeel 61,10 gulden wordt betaald. (Daarbij is rekening gehouden met de 2 miljoen preferente converteerbare aandelen die nog eens komen bovenop de bijna 16 miljoen uitstaande gewone aandelen). Zo bezien betaalt Generale Bank precies het bedrag waarop de Amsterdamse effectenbeurs CLBN al sinds april van dit jaar waardeert. Toen werd duidelijk dat de Franse dochter in de etalage stond en kwam door vraag en aanbod een prijs van rond de 60 gulden tot stand. Vandaag tegen het middaguur stond het aandeel CLBN op 60,20 cent.

Als de Belgen 1,1 miljard gulden willen uitgeven betalen ze bovendien niet veel meer dan de boekwaarde van CLBN. Het eigen vermogen van de bank bedraagt 1,063 miljard gulden. Bovendien heeft CLBN het plan de winst tot circa 120 miljoen te laten stijgen, waardoor, als dat lukt, Generale over een paar jaar tevreden terugblikkend zou kunnen vaststellen nog geen tien maal de winst te hebben betaald.

Vanuit dit perspectief lijkt een bod van 1,1 miljard gulden niet bijzonder hoog, maar lijkt het vermeende bod van Fortis van 700 miljoen gulden eerder bijzonder laag. Met een dergelijk bedrag had Fortis kunnen weten dat het tegen de Generale Bank het onderspit zou delven. Fortis zelf houdt vol in de markt te zijn geweest voor CLBN, maar dat ze niet wilde kopen tegen elke prijs. Dan liever het oude plan uitvoeren en de eigen VSB Bank uitbouwen tot een volwaardige bankendivisie in Nederland, zo luidt het verhaal van Fortis.

Analisten stellen daarbij echter grote vraagtekens. CLBN was dé mogelijkheid om in één klap marktaandeel te verwerven, ook in de door Fortis zo begeerde zakelijke markt. Op eigen kracht groeien in de sterk concurrerende Nederlandse markt is een moeilijke opgave.

Fortis moet wel erg somber zijn geweest over een integratie van CLBN als er inderdaad niet meer geboden is dan 700 miljoen gulden. Dat bedrag komt neer op 38,90 gulden per aandeel, terwijl CLBN de afgelopen anderhalf jaar bijna constant boven de 40 gulden noteerde.

Waar komt die somberheid bij Fortis vandaan? Een aantal zaken bij CLBN stemt tot nadenken. Zo vecht de bank zich in de Nederlandse particuliere spaarmarkt. Met enig succes, zo lijkt het. Maar Fortis zal zich de vraag hebben gesteld of de CLBN de hoge rentes op haar spaarbankboekjes kan blijven volhouden en blijven waarmaken. Bovendien wil Fortis wel een portefeuille met zakelijke kredieten, maar die van CLBN, dat als kleine partij de hoogwaardige kredieten vaak aan zich voorbij ziet gaan, heeft niet een beste naam. Dat vindt zijn neerslag in een magere internationale kredietwaardigheidsbeoordeling, die tot gevolg heeft dat CLBN veel duurder uit is op de kapitaalmarkt om geld te lenen dan andere banken.

En dan is er nog de erfenis van Giancarlo Parretti. De Italiaanse ondernemer bracht CLBN begin jaren negentig aan de rand van de afgrond door de financiering van zijn filmimperium MGM. Formeel is alle ellende die hieruit voortkwam overgedragen aan de Franse moeder Crédit Lyonnais, maar in bancaire kringen wordt gefluisterd dat Fortis vreest dat de Amerikaanse justitie die onderzoeken doet naar het debâcle toch de Nederlandse bank zal aanspreken.

    • Jaco Alberts
    • Maarten Schinkel