Uitgever VS in handen VNU

Uitgeversconcern VNU heeft via zijn Amerikaanse dochter Bill Communications weer een Amerikaanse uitgeverij verworven. Het gaat om Lakewood Publications, een onderneming die deel uitmaakte van K-III Communications.

Lakewood is werkzaam op de markt van de zakelijke informatie. De onderneming (120 wernemers) geeft drie tijdschriften en drie nieuwsbrieven uit. Verder geeft Lakewood boeken en videotitels uit, organiseert conferenties en verricht onderzoek. De tijdschrifttitels zijn Training (oplage 60.000), Potentials in Marketing (oplage 60.000) en Presentations Magazine (oplage 70.000). Over de overnamesom wordt geen informatie verstrekt.

Lakewood behaalt een jaaromzet van 19 miljoen dollar (bijna 30 miljoen gulden). Het bedrijf zal een “behoorlijke bijdrage” leveren aan de winst van VNU. Hoeveel dat zal zijn, wil VNU evenmin kwijt. Vorige maand verkocht VNU zijn financiële informatiediensten in de VS. Het Haarlemse uitgeversconcern zag hierin weinig toekomst, omdat er grote investeringen nodig zijn om de concurrentie met grote bedrijven als AP, Dow Jones en Reuters aan te gaan. VNU wil liever zijn positie op de zakelijke informatiemarkt versterken. De verkoop leverde de uitgeverij een forse boekwinst van 150 miljoen gulden op.