Twintig jaar voor doden douanier en drugshandel

AMSTERDAM, 20 JUNI. De 42-jarige J.B., die eerder tot twaalf jaar werd veroordeeld voor zijn aandeel in de ontvoering van biermagnaat F. Heineken en diens chauffeur A. Doderer, is gisteren door het Amsterdamse gerechtshof tot twintig jaar gevangenis veroordeeld voor het doden van de 44-jarige douanier J. Holm en het importeren van twintig kilo cocaïne.

Holm en drie andere douaniers waren begin vorig jaar na een tip van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration naar het Amsterdamse havengebied gegaan. Daar, aan de Cosica haven, stuitten zij op B. en een tweede man die 20 kilo Colombiaanse cocaïne hadden opgehaald. De mannen hadden de cocaïne verborgen in hun kleding.

Aanvankelijk wisten de drugssmokkelaars te ontkomen naar de binnenstad van Amsterdam. In de Pesthuisstraat op het terrein van het voormalige Wilhelmina Gasthuis, kwam het tot een schotenwisseling. De handlanger van B. wist te ontsnappen. Hij werd later in Spanje aangehouden en aan Nederland uitgeleverd. De bodywarmers met cocaïne werden de ochtend na de schietpartij gevonden in een voortuintje.

B. heeft steeds volgehouden dat de douane eerst op hem schoot en hijzelf uit noodweer heeft teruggeschoten. Hij ging er volgens zijn raadsman, de Amsterdamse advocaat V. Kraal, van uit dat de mannen die hem achtervolgden en beschoten criminelen waren die hem wilden beroven. Ook hield B. het voor mogelijk dat de douanier tijdens het vuurgevecht door zijn collega's was geraakt. Volgens het hof is echter vastgesteld dat Holm is gedood door kogels uit het wapen van B.

Cor van Hout, mededader van de Heineken-ontvoering, beschrijft in het boek 'De ontvoering van Alfred Heineken', B. als een “scherpschutter”. “Jan B. was een fabelachtig scherpschutter op vrijwel elk wapen. (...) Hij schreef wel in op landelijke schietwedstrijden waarbij ook de betere schutters van de rijkspolitie en de gemeentepolitie meededen, maar ze maakten tegen hem meestal geen enkele kans.”

Bij het opleggen van de straf heeft het hof laten meewegen dat B. nauwelijks twee jaar na het uitzitten van een lange straf zich opnieuw heeft schuldig gemaakt aan twee ernstige misdrijven.

Heinekens bierconcern moest circa 35 miljoen gulden losgeld betalen waarvan een onbekend deel spoorloos is gebleven.