Turkse lira krijgt drie nullen minder

ANKARA, 20 juni De economische autoriteiten in Turkije hebben na lang wikken en wegen besloten om drie nullen te schrappen van de Turkse lira, die sterk onder druk staat door de inflatie, die geruime tijd meer dan 100 procent is g. Bovendien wordt naar een nieuwe naam voor de Turkse munteenheid gezocht.

Staatsminister Onur Kumbaracibasi benadrukte gisteren na afloop van een bijeenkomst met monetaire specialisten dat de operatie geen versluierde manier is om de inflatie te bestrijden. “Het is slechts een technische maatregel”, aldus de bewindsman.

Kumbaracibasi, een sociaal-democraat, zei dat het laatste woord nu aan premier Tansu Çiller is. Volgens hem is Turkije in staat de nieuwe munteenheid op 1 januari in te voeren. Die datum loopt parallel met de voorgenomen douane-unie tussen Ankara en Brussel.

Door de chronisch te hoge inflatie in Turkije, die vorige maand voor het eerst in lange tijd weer tot onder 100 procent daalde, moet er in steeds sneller tempo bankbiljetten van een steeds hogere waarde worden gedrukt. Het hoogste bankbiljet in Turkije bedraagt nu 1 miljoen lira's (23 dollar). Mocht Turkije niet overgaan tot het schrappen van drie nullen dan moet er voor het einde van dit jaar een bankbiljet van 2,5 miljoen lira's komen.

De staatsminister ontkende dat het invoeren van een nieuwe munteenheid een kostbare operatie is. “De centrale bank geeft nu meer uit aan het vernietigen van oude bankbiljetten en het drukken van nieuwe”, aldus Kumbaracibasi. Bovendien scheppen de duizelingwekkende getallen waarin nu bijvoorbeeld over de begrotingen van de Turkse staat worden gesproken grote verwarring.

Als nieuwe naam voor de Turkse munteenheid zouden eti, nieuwe lira en akçe zijn voorgesteld. Akce stamt uit de tijd van de Selcukken, terwijl eti verbonden is met het latere Hitit-tijdperk. Volgens sommigen maakt de naam nieuwe lira de meeste kans. Kumbaracibasi kiest voor Ata lira, ter herinnering aan Atatürk de stichter van de Turkse republiek in 1923.

    • Froukje Santing