Tachtig miljoen gulden voor projecten vier grote steden

DEN HAAG, 20 JUNI. De Europese Commissie en het kabinet trekken in totaal tachtig miljoen gulden uit voor projecten in achterstandswijken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dit heeft staatssecretaris Kohnstamm (binnenlandse zaken) gisteren meegedeeld bij de opening van een sportcomplex in de Schilderswijk in Den Haag.

De vier grote steden hebben elk voor één wijk een plan ontwikkeld dat de achterstanden van de bewoners moet helpen inlopen. In Amsterdam betreft het de Bijlmermeer, in Rotterdam Delfshaven, in Den Haag de Schilderswijk en in Utrecht de wijk Kanaalstraat. Het zijn kleinschalige projecten op het terrein van werkgelegenheid, scholing, leefbaarheid en veiligheid in de wijken.

Oorspronkelijk was het idee dat één van de steden in de prijzen zou vallen en geld zou ontvangen om het ontwikkelingsproject uit te voeren. Maar Kohnstamm maakte bekend dat alle vier de steden hun plannen kunnen uitvoeren, omdat het kabinet in het kader van het grote-stedenbeleid ook zal bijdragen. Welk deel door Europa en welk deel door het rijk wordt betaald, bepaalt Kohnstamm volgende week in overleg met de Europese Commissie in Brussel.

Het grote stedenbeleid is gericht op 19 steden in Nederland en heeft tot doel de steden veilig en leefbaar te houden. In april heeft het rijk samen met de vier grote steden een concept-convenant over de aanpak van de achterstanden in de steden gepresenteerd. Op dit moment worden de financiële onderhandelingen in het kabinet gevoerd.