Spaanse rechters betwisten elkaar

MADRID, 20 JUNI. Nadat de afgelopen week de politici elkaar in de haren vlogen in het spionage-schandaal van de Spaanse geheime dienst CESID, is het nu de beurt aan de rechters en officieren van justitie.

Militaire en civiele gerechtshoven in Spanje liggen met elkaar overhoop over wie de zaak rond de afgeluisterde telefoongesprekken van de koning, politici, journalisten en zakenlieden mag behandelen. In een sfeer van concurrentie en onderling wantrouwen zijn gisteren zowel het militaire als het civiele gerechtshof een onderzoek naar de kwestie begonnen.

Het militaire hof nam de zaterdagnacht gearresteerde ex-geheimagent, kolonel Perote, voor zijn rekening. Perote wordt ervan verdacht een buslading aan documenten met afgeluisterde gesprekken bij CESID te hebben ontvreemd om ze vervolgens door te verkopen. Gisteren bracht de voormalige top-spion tien uur lang krantenlezend door in de wachtkamer van het militaire gerechtsgebouw. De militaire onderzoeksrechter, zo bleek, had twee andere “zeer belangrijke getuigen” op bezoek. Vandaag zal Perote alsnog verhoord worden.

Onderwijl bleek luitenant-generaal Manglano (69), de eind vorige week ontslagen directeur van de CESID, onverwachts op bezoek te zijn bij de officier van justitie. Manglano - binnen zijn dienst beter bekend als “het Fossiel” - deed dit weekeinde de aangifte die leidde tot de arrestatie van zijn vroegere topspion Perote. Gisteren werd de directeur op last van de openbare aanklager evenwel zelf als potentiële verdachte vier uur lang gehoord door de civiele autoriteiten.

Een en ander wijst op een verdere verslechtering van de sfeer tussen de regering van Felipe González en openbare aanklager Carlos Granados. Volgens Granados hebben de militaire rechters niets over de kwestie te zeggen. In het klimaat van de chaos en conspiratie dat in Spanje heerst wordt de juridische ruzie door velen uitgelegd als een nieuwe poging van González om de schade van het afluisterschandaal te beperken. Met de arrestatie van Perote op last van militaire rechters zou een ideale zondenbok zijn gevonden.

    • Steven Adolf