Protest na mishandeling 'arrogante' journalist

ABIDJAN, 20 JUNI. De Verenigde Staten hebben gisteren in scherpe bewoordingen de mishandeling, vorige week, van een Ivoriaanse uitgever door politieagenten afgekeurd. Volgens bronnen in Brussel bereidt ook de Europese Unie een diplomatieke demarche voor.

De uitgever, tevens plaatsvervangend hoofd van de voornaamste oppositiepartij in Ivoorkust, werd vorige week ontboden op het kantoor van de minister van veiligheid om uitleg te geven over een artikel in een door hem uitgegeven satirisch weekblad. In het gewraakte artikel stond een krachtig scheldwoord dat, aldus de minister, gebruikt werd om zijn vader te omschrijven. Op het kantoor kleedden vier politieagenten de uitgever, die vorig jaar al wegens opruiing tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld maar gratie kreeg, tot op zijn middel uit en gaven hem een pak slaag.

Volgens de secretaris van de minister verdiende de uitgever een aframmeling omdat hij zo “arrogant” is. Woordvoerders van de oppositie zeiden gisteren dat de auteur van het artikel inmiddels te horen heeft gekregen dat hij vijfenzeventig klappen met de wapenstok krijgt, vijf van elk van de vijftien hoogste politiechefs in Ivoorkust.

Het is niet de eerste keer dat de Ivoriaanse minister van justitie in opspraak komt. In maart droeg hij zijn militaire uniform tijdens een bijeenkomst van de regerende politieke partij in Abidjan. Eerder deze maand zei hij dat het leger de macht zou overnemen als de partij van president Bédié de verkiezingen van oktober en november in het Westafrikaanse land verliest.

Voor de regering van Ivoorkust komt de affaire rond de minister zeer ongelegen. Het bewind in Abidjan doet er alles aan om het land voor te stellen als een oase van rust en democratie in een door problemen geteisterd continent. (Reuter)