'Princen op afstand houden'

DEN HAAG, 20 JUNI. Poncke Princen, de man die overliep van het Nederlandse naar het Indonesische leger, zal tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Indonesië eind augustus 'op afstand worden gehouden'. Dat hebben minister Voorhoeve (defensie) en Van Mierlo (buitenlandse zaken) met elkaar afgesproken.

“Voor de heer Princen is tijdens het bezoek van de koningin geen enkele rol weggelegd”, aldus Voorhoeve. In het verleden heeft minister Van Mierlo zich ervoor ingespannen dat Princen een visum voor Nederland kreeg om familie te kunnen bezoeken.

Hoe Princen - die een vrij burger is in Indonesië - op afstand wordt gehouden, maakt minister Voorhoeve niet duidelijk. De afspraak met Van Mierlo onthult Voorhoeve in een brief aan Indië-veteraan I. Ulrici die in Spanje woont. Ulrici had zich er bij Voorhoeve over beklaagd dat Princen dit jaar op de receptie ter gelegenheid van Koninginnedag door de Nederlandse ambassadeur in Jakarta was ontvangen.