President Hongarije opnieuw gekozen

BOEDAPEST, 20 JUNI. Het Hongaarse parlement heeft gisteren Árpád Göncz herkozen als president van Hongarije. De 73-jarige president versloeg de gezamenlijke kandidaat van drie conservatieve oppositiepartijen, Ferenc Madl, met grote meerderheid: hij kreeg 259 van de 335 uitgebrachte stemmen, Madl kreeg er 76.

De 73-jarige Göncz, die in 1958 wegens zijn deelname aan de Hongaarse Opstand van 1956 tot levenslang werd veroordeeld en in 1963 op grond van een amnestie werd vrijgelaten, begint aan een tweede ambtstermijn van vijf jaar. De Hongaarse president is jurist, schrijver en vertaler. Hij is al jaren de populairste politicus in Hongarije. Hij was voor een tweede ambtstermijn voorgedragen door de twee partijen van de regeringscoalitie, het Verbond van Vrije Democraten - waarvan hij zelf lid is - en de Hongaarse Socialistische Partij. Als president heeft Göncz slechts beperkte bevoegdheden. Maar hij heeft die vooral in de jaren tussen 1990 en 1994, ten tijde van het conservatieve bewind van het nu tot de oppositie behorende Hongaars Democratisch Forum, herhaaldelijk met succes toegepast om politieke benoemingen te blokkeren, vooral waar het aantastingen van de persvrijheid betrof.

De verkiezing van gisteren werd geboycot door de Partij van Kleine Boeren, die ijvert voor een referendum over algemene presidentsverkiezingen. (Reuter, AP, AFP)