Piloten Alitalia bereid tot harde stakingsactie

ROME, 20 JULI. De piloten van Alitalia koersen aan op een frontale botsing met hun maatschappij en met het kabinet. Zij willen vrijdag opnieuw gaan staken, ondanks een verbod van de ministers van vervoer en arbeid.

Als gevolg van wilde stakingen vorige week zijn afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag duizenden mensen gestrand op de Italiaanse luchthavens. Zaterdag heeft het kabinet per decreet alle stakingen die voor de komende zeven dagen waren gepland, afgelast.

Gistermiddag hebben de pilotenbonden Anpac en APPL het gesprek met de directie van Alitalia hervat, maar deze brak het gesprek af toen de piloten duidelijk maakten dat ze niet wilden afzien van hun 24-uursstaking van vrijdag. De bonden willen het kabinetsdecreet dat de staking verbiedt, aanvechten bij een administratieve rechtbank.

De piloten vinden bijna nergens sympathie voor hun eisen. Ook de drie grote vakfederaties hebben kritiek op het optreden van de pilotenbonden. Het openbaar ministerie in Rome is tegen ongeveer 340 piloten een onderzoek begonnen. Zij worden verdacht van overtreding van de wet die stakingen in de publieke sector regelt. De piloten hadden zich massaal ziekgemeld.

Het decreet heeft de verwachte chaos in het openbaar vervoer voorkomen. Een geplande treinstaking is niet doorgegaan. Ook de meeste veerboten varen normaal, al hadden sommige diensten gisteren forse vertraging. Met name op het Milanese vliegveld Linate waren gisteren wel problemen in de vorm van vertraging en veel veranderingen van gates. Op deze manier wilde het luchthavenpersoneel protesteren zonder tot een daadwerkelijke staking over te gaan.

De protesten bij Alitalia richten zich tegen de harde bezuinigingen. Volgens piloten en andere werknemers houdt de directie van Alitalia uitverkoop. Met name het besluit om een aantal toestellen compleet met bemanning te leasen van de Australische maatschappij Ansett, heeft veel kwaad bloed gezet.

    • Marc Leijendekker