Opluchting en begrip na vrijlating gijzelaars

DEN HAAG, 20 JUNI. Vol opluchting over hun bevrijding en met enig begrip voor hun gijzelnemers arriveerden de drie Nederlandse militaire waarnemers vanochtend op Schiphol, waar hun familie hen opwachtte. Zondag werden zij vrijgelaten en gisteren gaven zij in Zagreb hun eerste indrukken van drieëntwintig dagen gevangenschap.

Majoor Gelissen, die altijd vrij goed contact met de Bosnische Serviërs had, vroeg zich tijdens de persconferentie af of er geen al te zware middelen tegen de Bosnische Serviërs zijn ingezet. Maar hij liet er onmiddellijk op volgen dat hij niet de man is om de militaire en diplomatieke situatie te beoordelen. Voordat de persconferentie in kamp Plezo begon hadden de vrijgelaten militairen de instructie gekregen alleen over hun persoonlijke lotgevallen te spreken.

Gelissen: “Het ergste was de eerste week. Ik zat achter slot en grendel. We waren bang voor een nieuwe luchtaanval. Onze bewakers maakten met handgebaren duidelijk wat dat zou kunnen betekenen. Het einde. Verder hadden we geen informatie. Toen er geen luchtaanvallen meer kwamen werden de bewakers vriendelijker.”

Kapitein Helgers werd twintig dagen vastgehouden in een ondergrondse bunker. Hij werd twee uur per dag gelucht. Tijdens de eerste dagen werd hij ook vastgeketend aan een vlaggemast voor propaganda doeleinden. Na drie dagen kreeg hij van zijn oppassers zijn wereldontvanger terug. Hij kon goed opschieten met de lokale soldaten. “Ik heb nog nooit zoveel gekaart en geslapen”, aldus Helgers.

Kapitein Ramakers werd in de buurt van Banja Luka gearresteerd en overgebracht naar een vliegveld. Daar werd hij soms drie keer op een dag vastgeketend. Na een paar dagen werd zijn behandeling beter.

De drie Nederlandse waarnemers keren na een korte vakantie weer naar het voormalige Joegoslavië terug. Ze zeiden geen moeite mee te hebben met het idee dat zich een nieuwe situatie van gijzeling kan voordoen. Ze willen hun werk in Bosnië afmaken.