Olieprijzen dalen na Opec-beraad

WENEN, 20 JUNI. Op de internationale oliemarkt is de nodige onrust ontstaan door het halfjaarlijkse ministersoverleg van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) in Wenen. De ministers hebben op de eerste dag van hun beraad, weliswaar nog geen besluiten genomen, maar het lijkt erop dat het kartel aanstuurt op een prijzenslag in 1996 om marktaandeel te herwinnen. Dat veroorzaakte een flinke daling van de noteringen.

Verscheidene ministers uitten gisteren hun ongenoegen over het feit dat de OPEC niet profiteert van de groei van de vraag naar olie. De organisatie houdt zich redelijk aan haar produktieplafond van 24,52 miljoen vaten (van 159 liter) per dag, maar andere producenten zoals Noorwegen en Groot-Brittannië pompen steeds meer olie omhoog. Daardoor liggen de prijzen nog steeds op een laag niveau.

De gunstige economische ontwikkeling heeft de wereldvraag de afgelopen twee jaar met twee miljoen vaten per dag doen toenemen. Landen buiten de OPEC namen daarvan 1,7 miljoen vaten voor hun rekening.

Hoewel de OPEC de produktie op zijn vroegst in 1996 opschroeft, reageerden de internationale oliemarkten scherp. Op de termijnmarkt in Londen veroorzaakte het vooruitzicht van een nieuwe prijzenslag een daling van de notering van Brent-olie uit de Noordzee met 0,63 dollar tot 16,71 dollar per vat. In New York ging later op de dag de prijs van lichte olie met 0,62 dollar omlaag naar 18,22 dollar. (Reuter/AFP)