Nieuwe rol voor Tapie als ideaal filmbeest

PARIJS, 20 JUNI. Naast zijn carrière als zakenman en politicus begint de voormalige eigenaar van de Franse voetbalclub Olympique Marseille, Bernard Tapie (52), aan een carrière als filmster.

Tapie heeft een aanbod geaccepteerd van Gouden Palm-winnaar Claude Lelouch om de hoofdrol te spelen in diens nieuwe film 'Hommes, femmes, mode d'emploi' ('Mannen, vrouwen, gebruiksaanwijzing'), waarvan de opnamen eind dit jaar beginnen. Tapie werd in mei van dit jaar veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf waarvan één voorwaardelijk wegens malversaties.

Hij was eerder al failliet verklaard en zal binnenkort zijn mandaten als Europarlementariër en nationaal parlementslid verliezen. Bij de Europese verkiezingen haalde Tapie vorig jaar met zijn lijst Energie Radicale nog twaalf procent van de stemmen, maar nadien is het door de vele justitiële onderzoeken en beslaglegging op zijn bezittingen bergafwaarts gegaan.

Lelouch zei in het dagblad Journal du dimanche dat hij met het oog op de gevangenisstraf die Tapie moet uitzitten, zo snel mogelijk wil beginnen met draaien. “Tapie is een filmster, een toneelbeest, een mengeling van Gabin, Raimu, Belmondo, en een Parijse straatjongen, een staalcollectie van de Franse cinema op zichzelf”, aldus de filmmaker. Tapie is een geboren acteur, maar professioneel nog een onbeschreven blad, “het ideaal” volgens Lelouch. “Hij zal het witte doek doen barsten.”

Volgens Lelouch is Tapie zeer enthousiast over zijn filmrol. “Hij belt me voortdurend op.” Tapie is in afwachting van de opnamen door Lelouch verzocht een dieet te volgen. Lelouch zegt er al twintig jaar van te dromen om Tapie in zijn film te laten spelen. Eerder deed hij hem een aanbod de rol van een uitslover te spelen in de film 'L'aventure, c'est l'aventure', maar daar ging Tapie destijds niet op in. (AFP)