Le Pen wil bevoordelen binnen de wet

PARIJS, 20 JUNI. Politici van het extreem-rechtse Front National hebben gisteren beloofd Fransen te zullen bevoordelen boven immigranten, maar daarbij niet buiten de wet te zullen treden. De partij van Jean-Marie Le Pen veroverde afgelopen weekeinde de burgermeestersposten in drie Franse steden. De voormalige socialistische premier, Laurent Fabius, heeft bedrijven, kunstenaars en sporters opgeroepen de 'FN-steden' te boycotten.

Le Pen voorspelde een heftige strijd om Fransen voorrang te geven bij de verdeling van woningen, banen, onderwijs en sociale zekerheid. De nieuwe burgemeesters zullen volgens Le Pen kiezen voor: “Fransen in plaats van buitenlanders als dat mogelijk en wenselijk is”.

De nieuwe FN-burgemeester van de havenstad Toulon, Jean-Marie Le Chevallier, voegde daaraan toe dat zijn partij niet buiten de Franse wet wil opereren. Politieke tegenstanders van het FN hebben er evenwel op gewezen dat het bevoordelen van Fransen de partij beslist buiten de wet plaatst.

Behalve in Toulon (170.000 inwoners), won het Front National ook in de steden Marignane (32.000) en Orange (26.000). “We zullen die (steden, red.) veranderen in toonbeelden van bestuur en het Front National zal in staat zijn de steden te regeren in overeenstemming met het verkiezingsprogramma”, aldus Le Pen.

Le Pen veroverde tijdens de presidentsverkiezingen eerder dit jaar 15 procent van de stemmen met een verkiezingsprogramma dat onder andere de uitwijzing van 3 miljoen immigranten in het vooruitzicht stelde. De nieuwe burgemeester van Toulon, Le Chevallier, liet gisteren in een vraaggesprek met de Franse televisie weten dat legale immigranten in Toulon niets te vrezen hebben, maar dat hij hoopte dat illegaal verblijvende immigranten hun heil elders zouden zoeken.

Premier Alain Juppé beloofde in een reactie op de verkiezingswinst van extreem-rechts meer aandacht voor de problemen van de grote steden. “We moeten de eigenlijke problemen aanpakken die aan deze opmars van extremisme ten grondslag liggen”, aldus Juppé. Hij doelde daarbij op de hoge werkloosheid (12,2 procent landelijk) en de criminaliteit. (Reuter, AP, AFP)