Konings onverwachts weg uit top Sara Lee/DE

ROTTERDAM, 20 JUNI. De financiële man van Sara Lee/Douwe Egberts, J.H. Konings, stapt onverwacht op als lid van de raad van bestuur. Konings werkte jarenlang nauw samen met Cor Boonstra, die begin 1994 om nooit opgehelderde reden vertrok bij de producent van onder meer koffie, thee en toiletartikelen.

Een woordvoerder van Sara Lee/DE, onderdeel van de Amerikaanse Sara Lee Corporation, ontkende vanmorgen dat er sprake is van een conflict tussen Sara Lee/DE en Konings. “Ik zou het vertrek van Konings niet willen omschrijven als plotseling, maar onverwacht is het wel.” De raad van commissarissen van Sara Lee/DE heeft inmiddels enige kandidaten op het oog als opvolger van Konings.

Konings (53) werkte 15 jaar bij Sara Lee/DE en was sinds 1987 lid van de raad van bestuur. Na zijn aftreden op 1 september dit jaar zal Konings nog een jaar als adviseur verbonden blijven aan Sara Lee/DE, zo maakte het concern gisteren bekend. Konings was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Na zijn vertrek bestaat de raad van bestuur van Sara Lee/DE nog uit voorzitter F. Meysman en drs. J. van Dijk (voedings en genotmiddelen) en S. Hemus (directe verkoop).

De Amerikaanse moeder Sara Lee maakte vorig jaar reorganisatieplannen bekend waardoor tienduizend banen moeten verdwijnen bij het concern. Cor Boonstra, die een huis had op de Bahama's, in Chicago en in Nederland, werd in april 1993 bij Sara Lee in Chicago benoemd als president en nummer twee in de bedrijfstop. Zijn verblijf was echter van korte duur. Acht maanden later ging hij met pensioen. De werkelijke redenen voor dat plotselinge vertrek zijn nooit uit de doeken gedaan.

Een bijzondere eigendomsconstructie zorgt ervoor dat Sara Lee/DE sinds de overname in 1978 een eigen raad van bestuur heeft en een hoofdkantoor in Utrecht. Van daaruit worden de concerndelingen koffie & grutterswaren en persoonlijke verzorgingsprodukten bestuurd. De gezamenlijke omzet van Sara Lee/De was in 1993/94 8,4 miljard gulden.