Koers Hoogovens trekt aan; dollar noteert cent lager

AMSTERDAM, 20 JUNI. Uitschieter op een verder rustige aandelenmarkt was vanmorgen Hoogovens, dat profiteerde van de goede cijfers die branchegenoot British Steel gisteren presenteerde. Het staal- en alumiumfonds, dat gisteren al 70 cent steeg, won 1,10 gulden op 61,30 gulden.

AMSTERDAM Het elektronicafonds Philips klom vanmorgen drie dubbeltjes op 65,40 gulden, na gisteren te zijn gesloten op 65,10 gulden. Dat was de hoogste slotkoers dit jaar. Philips is aan een opmerkelijke opmars bezig. Eind maart stond het nog nipt boven de 50 gulden.

De beursgraadmeter, de AEX-index, was rondom het middaguur met 0,37 punt gestegen op 433,81 punten. Handelaren noemden het sentiment redelijk. “Het gaat niet onaardig”, aldus een van hen. De beurs ondervond vanmorgen vooral hinder van de dollar, die circa een cent in waarde inleverde. Steun kwam van het opnieuw recordbrekende Wall Street en de obligatiemarkt, waar vanmorgen de meest courante staatsleningen gemiddeld één à twee stuivers hoger stonden.

Naast Hoogovens was ook een cyclische waarde als KNP BT gevraagd, dat negentig cent steeg op 50 gulden, evenveel hoger overigens als DSM op 132,60 gulden.

De internationals lagen er verdeeld bij. Koninklijke Olie leed onder de lagere dollar en vermoedelijk ook onder de hoog opgelopen emoties rondom de plannen voor dumping van de Brent Spar. Het fonds stond 1,10 gulden af op 193,70 gulden.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar vanochtend een cent gedaald. Rondom het middaguur werd een koers genoteerd van 1,5587 gulden genoteerd, in vergelijking met een slotkoers van 1,5690 gulden gisteren. De koers was gisteravond al circa een halve cent gedaald op de wisselmarkt in New York.

Ook het pond sterling verloor terrein. De koers daalde van 2,5065 gulden tot 2,5005 gulden. De noteringen van de meeste andere Europese valuta's waren nagenoeg onveranderd.

NEW YORK Op de effectenbeurs in Wall Street brak de Dow Jones-index, na vrijdag voor het eerst in de geschiedenis boven de 4.500 punten te zijn gesloten, ook gisteren weer een record. De Dow Jones steeg met 42,89 punten tot 4553,68. Het was de vierde achtereenvolgende beursdag die op een recordniveau eindigde.

De drijvende kracht achter de gestage koersstijgingen is de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten op korte termijn omlaag gaat. Dat zou overigens voor de koers van de dollar vervelende gevolgen kunnen hebben. De Amerikaanse financiële pers suggereerde gisteren dat binnen het stelsel van centrale banken, de Fed, steeds meer steun komt voor zo'n rentemaatregel.

De bankfondsen profiteerden gisteren van de bekendmaking van een fusie in deze branche van First Union en First Fidelity.

Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers iets omlaag. Tegen het slot van de handel werd 1,5645 genoteerd na een slotkoers van 1,5690 in Amsterdam.

TOKIO De Japanse effectenbeurs wist vandaag de opgaande lijn nog niet te vinden, maar hield de verliezen beperkt. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 34,36 punten ofwel 0,2 procent tot 14.665,70. De omzet was met 300 miljoen aandelen fors, afgezet tegen de 162 miljoen gisteren.