Kabinet weigert nachtvluchten bij wet te verminderen

DEN HAAG, 20 JUNI. Het kabinet weigert het aantal nachtvluchten op Schiphol bij wet te verminderen. Daardoor riskeert het morgen een harde botsing met de Tweede Kamer, wanneer die verder praat over de uitbreiding van Schiphol.

Nadat het kabinet vorige week al had laten weten niets te voelen voor een grens van maximaal 40 miljoen passagiers en geluidshinder voor ten hoogste 10.000 woningen, maakte minister Jorritsma gisteren namens het kabinet bekend ook de PvdA/D66-wens om het nachtelijk vliegen te beperken, niet te zullen honoreren.

Tweede-Kamerlid Van 't Riet (D66) noemde vanmorgen het kabinet “heel weinig flexibel” en voorspelde voor morgen een “heel moeilijk debat.” Van Gijzel (PvdA) zei de opstelling van het kabinet “onbegrijpelijk” te vinden.

De derde motie betreft een verlenging van het nachtregime op de luchthaven. PvdA en D66 vragen hierin het voorgenomen nachtregime (van 23.00 tot 6.00 uur is slechts één landingsbaan en één startbaan in gebruik) met één uur te verlengen en deze regel in de wet op te nemen. Het kabinet is eveneens bereid tot een verlenging van het nachtregime met één uur, maar wil daar weer van af kunnen als de luchthaven in capaciteitsproblemen raakt, of als de punctualiteit in gevaar komt.

Jorritsma schrijft nu dat tussen zes en zeven uur 's ochtends weliswaar regelmatig chartervluchten starten, maar dat ten behoeve daarvan het nachtregime niet opzij wordt gezet. Capaciteit en punctualiteit worden bepaald door landingen, niet door starts, aldus de minister. Doordat tussen zes en zeven echter wel intercontinentale vluchten landen, brengt de motie van PvdA en D66 de ontwikkeling tot 'mainport' toch in gevaar. Premier Kok en minister Van Mierlo bijvoorbeeld, landen morgenochtend vlak na zessen met hun toestel uit Hongkong op Schiphol, een voorbeeld dat overigens niet in de brief vermeld staat. Daarnaast merkt het kabinet op dat de wens van PvdA en D66 een tijdrovende wijziging van de Luchtvaartwet vereist.

Minister de Boer (VROM) ontkende gisteren een nederlaag te hebben geleden in het kabinet. Vrijdag maakte vice-premier Dijkstal bekend dat de betrokken ministers het onderling niet eens waren over de motie over het nachtregime. Naar verluidt zouden daarbij onder meer minister De Boer en minister Jorritsma tegenover elkaar hebben gestaan. De Boer wees er gisteravond nog eens op dat ook het kabinet voor een verlenging van het nachtregime op Schiphol is. Volgens haar biedt het kabinetsstandpunt “voor de eerstkomende jaren een oplossing voor de regio”.