INKTVISSALADE MET TAMARINDE

Het woord tamarinde is afgeleid van de Arabische woorden tamr hindi, of “dadel van India”. De tamarinde is een forse boom met peulachtige vruchten die op tuinbonen lijken wanneer ze jong zijn. Ze worden bros en donkerbruin wanneer ze rijp zijn. Tamarinde heeft een smaak tussen citroen en limoen in. Het deel dat wij eten is het vruchtvlees dat rond de donkerbruine zaden in de peul zit. Deze pulp met zaad wordt deels gedroogd en in blokken verkocht. De blokken moeten een beetje zacht aanvoelen en er vochtig uitzien. Sommige blokken tamarinde worden gezoet, dus lees bij de aanschaf het etiket.

Prepareer tamarinde voor een gerecht als volgt: snijd of breek een stuk van het blok af en week dat circa 15 minuten in heet water in een zuurbestendige kom. Gebruik 1,25 deciliter water voor een blokje van circa 3 centimeter. Wikkel de rest van het blok goed in plastic folie; zo kunt u het enkele maanden in de koelkast bewaren. Kneed de geweekte pulp met uw vingers en wrijf hem dan door een fijne zeef. Gooi het zaadmengsel in de zeef weg. Er moet een dunne puree overgebleven zijn. Deze puree is wat u voor de meeste recepten nodig hebt.

Voor 4 tot 6 personen:

4 eetlepels tamarindesap (zie inleiding)

3 eetlepels vissaus (nam pla)

2 eetlepels vers limoensap

1 eetlepel suiker

3 sjalotjes, in zeer dunne ringetjes gesneden

1 grote verse rode chilipeper

5 tenen knoflook, fijngehakt

1 eetlepel arachide-olie

1 dessertlepel fijngehakte verse gember

750 gram inktvisringen

zout

4 eetlepels verse munt, julienne gesneden

4 eetlepels verse koriander, grof gehakt

100 gram taugé, 1 minuut in kokend water geblancheerd of 1 1/2 minuut in de magnetron op 100% (650 watt)

100 gram julienne gesneden wortel

50 gram geroosterde pinda's, grof gehakt (desgewenst)

Meng het tamarindesap in een grote kom met de vissaus, het limoensap, de suiker, sjalot, chilipeper en de helft van de knoflook. Zet de dressing weg. Verhit een wok op een hoog vuur. Giet er de arachide-olie in en schep er de rest van de knoflook en de inktvisringetjes door. Roerbak 1 tot 2 minuten, of tot de inktvis ondoorschijnend en bijtgaar is. Giet overtollig vocht af. Schep de inktvis om met de dressing. Breng op smaak met zout. Laat het inktvismengsel op kamertemperatuur komen, waarbij u het af en toe omschept. Voeg de munt, verse koriander, taugé en wortel toe en schep alles goed om. Garneer desgewenst met de pinda's en dien op.

    • Kim Maclean