Gist-brocades koopt onderdeel Novo

Gist-Brocades in Delft heeft de stremsel-activiteiten voor de zuivelindustrie (vooral benodigd bij kaasproduktie) van het Deense Novo Nordisk overgenomen. Bij deze transactie zijn geen produktiefaciliteiten of medewerkers betrokken.

Met deze transactie, waarover geen financiële details zijn bekendgemaakt, is Gist nu 's werelds grootste leverancier van stremsels die door middel van fermentatie worden geproduceerd. De belangstelling voor stremsel dat met behulp van fermentatietechniek tot stand is gekomen is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen omdat deze produkten zoewel vegetarisch, kosher (Joods) al halal (Islamitisch) zijn goedgekeurd. Volgens Gist is met fermentatietechniek geproduceerde stremsel door kaasfabrikanten doelmatiger en goedkoper te gebruiken dan traditioneel stremsel uit kalvermagen.