Franse actie tegen islamitische extremisten

PARIJS, 20 JUNI. Enkele honderden politiemannen, onder wie leden van anti-terreureenheden, hebben vanochtend vroeg in een gecoördineerde actie in verscheidene Franse steden moslim-extremisten opgepakt. Doel was steunpunten voor extremistische groepen in Algerije en Tunesië te ontmantelen.

Het was de elfde politie-operatie in Frankrijk tegen moslim-extremisten sinds november 1993, toen drie leden van de consulaire afdeling van de Franse ambassade in Algiers werden ontvoerd. De ontvoering vormde de inleiding tot een moordcampagne door moslim-extremisten tegen buitenlanders in Algerije. Bij deze politie-acties, waarvan de laatste zich in maart voordeed, zijn tientallen sympathisanten van moslim-extremisten in Algerije opgepakt. Van hen is een aantal naar Afrikaanse landen uitgewezen.

Volgens mededelingen van de politie werden vandaag in totaal ongeveer 50 verdachten gezocht in Parijs en andere steden in Frankrijk, zoals Marseille, Orléans, Tourcoing en Nice. Tegen de middag waren meer dan 30 mensen opgepakt, van wie het merendeel in enkele pensions in de Parijse wijk Montmartre. Ook waren wapens en geld gevonden.

Een van de doelen van de operatie was de ontmanteling van een netwerk dat ervan wordt verdacht wapens te verzamelen voor groepen die vechten voor een islamitische revolutie in Algerije. Een ander doelwit vormde een organisatie die het Tunesische Islamitische Front (TIF) zou steunen. Het TIF zelf is overigens praktisch vernietigd door de Tunesische autoriteiten. Daarentegen wordt zijn aanhang in Frankrijk als “zeer activistisch” beschouwd. (AFP, AP, Reuter)