Excelsior als zendeling voor Zeeuws profvoetbal

Komend seizoen speelt de Rotterdamse eerste-divisieclub Excelsior veertien voetbalwedstrijden in Vlissingen. De eerste stap op weg naar een nieuwe Zeeuwse profclub. “Voetbal lééft in deze provincie.”

MIDDELBURG, 20 JUNI. Excelsior tekende vorige week een overeenkomst met de stichting FC Zeeland van H. Joossens om vier 'thuiswedstrijden' en tien oefenduels tegen onder andere PSV in Vlissingen te spelen. Doel van de overeenkomst is Excelsior enige financiële steun te bieden en tegelijkertijd de Zeeuwse bevolking langzaam warm te laten lopen voor betaald voetbal. Uiteindelijk hoopt Joossens over drie à vijf jaar een eigen Zeeuwse profclub op te zetten: FC Zeeland.

De initiatiefnemer beschouwt zijn plan als de laatste mogelijkheid op betaald voetbal in Zeeland. “Voetbal lééft in deze provicie. Zelfs toen de laatste profclub VCV Zeeland in 1992 al bijna ter ziele was, zaten er nog tweeduizend mensen op de tribunes.” Joossens, directeur van een drukkerij in Middelburg, was als sponsor nauw bij VCV Zeeland betrokken en raakte ervan overtuigd dat betaald voetbal in Zeeland kans heeft. Met enkele mede-sponsors nam hij het initiatief een profclub op te zetten. “Maar dan niet zoals VCV Zeeland het had gedaan. Dat plukte tweede- en derderangsvoetballers uit de provincie, maakte enorme schulden en dacht binnen een jaar een volwaardige eerste divisieclub op poten te zetten.”

In april 1994 diende Joossens bij de KNVB een driejarenplan in voor de opzet van een Zeeuwse profclub. Er was echter één probleem: de voetbalbond wilde geen nieuwe clubs meer toelaten. “Daarom zijn we toen op zoek gegaan naar een bestaande profclub die een paar wedstrijden hier in Zeeland wilde spelen. We wilden per se profvoetbal naar de provincie halen. Want op nationaal niveau is hier in Zeeland namelijk helemaal niets te doen.” Excelsior moet het profvoetbal laten zien, waar het de Zeeuwen zo lang aan ontbroken heeft.

Volgens Excelsior-voorzitter P. de Jager heeft het ongebruikelijke plan uitsluitend voordelen: “Vooral financiëel. En dan gaat het niet primair om de recette, maar eerder om het uitbreiden van onze sponsormogelijkheden.” De Jager streeft naar een kwart miljoen gulden aan extra inkomsten. “Maar met anderhalve ton zijn we ook tevreden. Aan beide kanten zitten zakenmensen die allemaal het lef hebben om de overeenkomst weer op te zeggen als alles tegenvalt.”

Joossens en De Jager hebben uitgerekend dat ze quitte spelen als er de wedstrijden gemiddeld 1.500 toeschouwers trekken. “En dat is geen probleem”, verwacht Joossens, “want die zaten er bij VCV Zeeland ook.”

Excelsior en FC Zeeland verdelen de eventuele winst van de wedstrijden. De stichting wil daarmee onder andere het Vlissingse stadion verbeteren. “Aan het eind van elk seizoen kijken we of doorgaan nog zin heeft. Na drie jaar hopen we dan onze eigen licentie te kunnen aanvragen.”

De Jager noemt nog een reden voor de samenwerking. “Woudestein is verouderd. Een eventueel nieuw stadion in Capelle aan de IJssel, daar kunnen we niet op wachten. We gaan er van uit, dat ons huidige stadion wordt verbouwd. In die verbouwingsperiode kunnen we mooi uitwijken naar Zeeland.”

Sommige tegenstanders van Excelsior in de eerste divisie kunnen het Zeeuwse en Rotterdamse enthousiasme maar matig ondersteunen. Woordvoerder H. van Rijnsoever van AZ uit Alkmaar overweegt compensatie te vragen voor zijn extra reiskosten. Collega K. Vellinga van het Friese Cambuur: “Met uit-wedstrijden tegen Excelsior in Vlissingen zijn we niet blij. Dan moeten we nog langer in de bus zitten.” Vellinga rekent erop dat de KNVB voor de vier competitiewedstrijden van Excelsior in Zeeland tegenstanders kiest die een beetje uit de buurt komen. Als de KNVB tenminste akkoord gaat met het hele plan. Dat hangt af van de accommodatie aan de Vlissingse Irislaan. Als die aan de eisen voldoet, dan tekent de voetbalbond verder geen bezwaar aan.

Joossens is ervan overtuigd dat de Zeeuwse handen op elkaar gaan voor de voetballers uit Rotterdam. “Het maakt toch niet uit waar die club vandaan komt, als ze maar goed voetbal laten zien. Bij Ajax komen toch ook niet alleen maar Amsterdammers kijken?”

Om jonge voetbaltalenten voor Zeeland te behouden voorziet de overeenkomst met Excelsior ook in een opleiding. “In eerste instantie kunnen die jongens doorstromen naar Excelsior. Maar op termijn willen we ze aan FC Zeeland binden.” Trainers van de Rotterdamse club gaan één keer in de week een selectie van twintig Zeeuwse talenten onder handen nemen. “Eigenlijk krijgt Excelsior met de opleiding een hele provincie erbij. Hoeveel clubs hebben zo'n achterland?”

Joossens heeft de voetbalschool met opzet bij zijn plannen betrokken. “De KNVB zal in de toekomst licenties verstrekken mede op basis van de aanwezigheid van een voetbalopleiding. Excelsior is daar nu zeker van. Als andere eerste divisieclubs in gebreke blijven en hun licentie kwijtraken, dan komen wij misschien in beeld.”