Conflict VS en Japan verscherpt

WASHINGTON, 20 JUNI. De Verenigde Staten hebben Japan gedreigd met sancties op het gebied van het luchtvrachtvervoer nadat onderhandelingen in deze sector waren mislukt. De handelsspanningen tussen de twee landen zijn daarmee verder opgelopen. Op 28 juni worden Amerikaanse sancties in de autohandel van kracht als Japan zich dan nog niet bereid heeft getoond zijn markt toegankelijker te maken voor buitenlandse wagens.

Tokio weigert het Amerikaanse luchtvrachtbedrijf Federal Express toestemming te geven om vanaf de Filipijnen via Japan naar andere Aziatische landen te vliegen. Volgens de Amerikanen is dat een schending van het luchtvaartverdrag uit 1952, maar de Japanners willen deze overeenkomst helemaal herzien omdat die te voordelig zou zijn voor de VS.

De Amerikaanse minister van verkeer, Federico Pena, verklaarde het mislukken van de onderhandelingen hem geen andere keus laat dan sancties. Die treffen de maatschappijen Japan Air Lines en Nippon Cargo Airlines. Zij mogen via Japan geen vracht uit andere Aziatische landen meer naar de VS vervoeren.

Wanneer de sancties van kracht worden, is nog niet meegedeeld. Wel liet de Amerikaanse regering weten dat er binnen de VS tot 7 juli commentaar mogelijk is op de sanctievoorstellen en dat daar op 14 juli een antwoord op komt. (Reuter)