Colombia houdt opnieuw chef van Cali-kartel aan

BOGOTÀ, 20 JUNI. De Colombiaanse autoriteiten hebben gisteren een vermeende leider van het drugskartel van de stad Cali aangehouden, die verdacht wordt van de bomaanslag in Medellín waarbij op 10 juni 29 doden vielen.

Henry Loaiza, die de chef zou zijn van wat genoemd wordt de 'militaire vleugel' van het kartel, gaf zich gisteren over bij een kazerne in de hoofdstad Bogotà, waarheen hij vanuit Cali met zijn advocaat was gereisd.

Voor de aanhouding van Loaiza (46), de zesde of zevende man in de hiërarchie van het kartel, was een prijs van 625.000 dollar uitgeloofd. 'De schorpioen' wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de bomaanslag in Medellín op de dag na de aanhouding van Gilberto Rodriguez Orejuela, die met zijn nog voortvluchtige broer Miguel aan het hoofd zou staan van de organisatie die tachtig procent van de werelddrugshandel in handen zou hebben.

Loaiza, die gisteren nog niet officieel in staat van beschuldiging werd gesteld voor de aanslag in Medellín, wordt tevens verdacht van betrokkenheid bij 107 moorden in Trujillo, in het westen van Colombia, tussen 1988 en 1991. De slachtoffers van de moorden vielen in kringen waarin de linkse guerrillabewegingen van Colombia op sympathie kunnen rekenen. Drugsproducenten - die op het platteland enkele jaren geleden openlijk samenwerkten met grootgrondbezitters - ondervonden toen grote hinder van de guerrilleros.

De autoriteiten van Colombia hebben de aanhouding van Loaiza en Gilberto Rodriguez Orejuela een groot succes genoemd in de strijd tegen de drugs. De narcoticabestrijdingsdiensten van Colombia, dat er door de Verenigde Staten van wordt beschuldigd geen ernst te maken met de oorlog tegen drugs, hebben de afgelopen maanden 2.300 invallen gedaan in kantoren, loodsen en apartementen. Daarbij zou waardevolle informatie zijn gevonden. Zo ontdekten de autoriteiten - met hulp van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA - een computer waarmee het kartel van Cali alle telefoonverkeer naar kantoren van drugsbestrijders kon onderscheppen om hen zo steeds een stap voor te blijven.

De Colombiaanse president Ernesto Samper heeft deze week gezegd “binnen enkele maanden” de strijd tegen het kartel te zullen beslissen. De hoogste openbare aanklager van Colombia, Alfonso Valdivieso, heeft echter het enthousiasme getemperd. Zijn adjunct waarschuwde gisteren voor de hernieuwde opkomst van het Medellín-kartel. (AFP, Reuter)