Cocu en Van der Weerden van Vitesse naar PSV

ROTTERDAM, 20 JUNI. PSV heeft gisteren overeenstemming bereikt met Vitesse over de transfers van de Arnhemse spelers Phillip Cocu en Chris van der Weerden. Beide voetballers ondertekenden een driejarig contract bij de Eindhovense club. Na de aankoop van Wim Jonk heeft PSV inmiddels drie nieuwe spelers vastgelegd voor het volgende seizoen.

De 24-jarige Cocu had een gelimiteerde transfersom in zijn contract laten opnemen. Hij begon zijn loopbaan als prof bij AZ uit Alkmaar, waar hij als linksbuiten furore maakte. In het seizoen '93-'94 baarde hij bij Vitesse opzien als linksbenige middenvelder. Vorig seizoen stelde de technicus een beetje teleur, net als de meeste Arnhemse spelers die zich niet wisten te plaatsen voor het Uefa-Cuptoernooi. Dat hij bij PSV wel in Europees verband kan gaan voetballen, heeft bij Cocu zeker meegespeeld toen hij besloot in te gaan op de aanbieding van PSV.

De 22-jarige Van der Weerden had nog een doorlopend contract, maar volgens Vitesse-voorzitter Karel Aalbers wilde zijn verdediger zo graag naar PSV dat het verder geen zin had het alom gewaardeerde talent voor de Arnhemse club te behouden. Van der Weerden is een tweebenige verdediger die op alle posities in de defensie inzetbaar is. PSV-trainer Dick Advocaat wil zijn nieuwe aanwinst als rechtsback of als voorstopper uitproberen. Van der Weerden begon zijn loopbaan bij het Nijmeegse NEC en speelde pas een seizoen bij Vitesse.

Met de aankoop van Cocu en Van der Weerden bereikte PSV datgene wat vorige maand niet lukte. Toen was de Eindhovense club in onderhandeling met Vitesse-spits Roy Makaay. Nadat ook landskampioen Ajax zich voor de speler van Jong Oranje meldde, kreeg Makaay van Vitesse in alle haast een verbeterd contract aangeboden. Makaay koos uiteindelijk voor zijn oude club en Vitesse-voorzitter Aalbers sprak van een triomf voor de minder bedeelde clubs.

Na de succesvolle onderhandelingen met Makaay verklaarde Aalbers dat hij ook alles in het werk zou zetten om Van der Weerden voor Vitesse te behouden. De voorzitter wilde de verdediger aan zijn doorlopende contract houden. Aalbers dreigde zelfs met een arbitragezaak tegen PSV, maar uiteindelijk stemde hij in met de positieverbetering van Van der Weerden.

Het clubbestuur van PSV had ook zijn zinnen gezet op de komst van de Pool Tomasz Iwan. De revelatie van Roda JC wilde zelf graag naar Eindhoven, maar de de onderhandelingen over de transfersom liepen gisteren stuk. Volgens Roda speelt de slungelachtige buitenspeler volgend seizoen definitief in Kerkrade.