Chinese ambassadeur gaat voorlopig niet terug naar VS

PEKING, 20 JUNI. China is niet van plan zijn ambassadeur in de Verenigde Staten, die het afgelopen weekeinde werd teruggeroepen, binnen afzienbare tijd terug te laten gaan. Dat heeft een woordvoerder van de Chinese regering vandaag gezegd.

China vroeg zaterdag zijn ambassadeur “verslag uit te brengen over de huidige stand van zaken in de Chinees-Amerikaanse betrekkingen”, waarmee het land zijn onvrede kenbaar maakt over de Amerikaanse opstelling ten aanzien van Taiwan. Washington stond twee weken geleden een privé-bezoek van de Taiwanese president Lee Teng-hui toe, dat door Peking scherp is veroordeeld. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en eist dat landen die in Peking een ambassade hebben die politiek ondersteunen.

In Taiwan is de Amerikaanse ontvangst van Lee omschreven als “een stap in de richting van internationale erkenning”. De regering in Taipei heeft inmiddels als vervolg op de reis van Lee premier Lien Chan naar Europa gestuurd, waar hij inmiddels Oostenrijk en Tsjechië heeft aangedaan. (AP)