Bosnische partijen maken melding van terreinwinst

SARAJEVO, 20 JUNI. Zowel de Bosnische regering als de Bosnische Serviërs hebben gisteren melding gemaakt van terreinwinst in de gevechten in de omgeving van Sarajevo. In Belgrado sprak gisteren de vroegere Russische gezant in de crisis in ex-Joegoslavië, Vitali Tsjoerkin, met president Milosevic van Servië.

Het bleef gisteren in Bosnië betrekkelijk rustig, al was wel sprake van een opleving van de strijd in de enclave Bihac in het noordwesten, waar het regeringsleger in het offensief ging. In Sarajevo werd één ernstig incident geregistreerd. Twee vrouwen kwamen om het leven bij de inslag van een granaat van de Bosnische Serviërs.

Beide partijen maakten gisteren melding van terreinwinst. De VN-vredesmacht kon die meldingen niet bevestigen of tegenspreken; zij wordt door zowel het regeringsleger als het leger van de Bosnische Serviërs ernstig in haar bewegingsvrijheid belemmerd. Wel kon een VN-patrouille gisteren vaststellen dat de Serviërs de weg van hun hoofdstad Pale naar hun belangrijke legerbasis Lukavica controleren, al is het regeringsleger wel in staat de weg op enkele punten onder vuur te nemen. Het regeringsleger houdt nog steeds vol delen van de weg in handen te hebben.

De Serviërs beweerden gisteren het regeringsleger zware verliezen te hebben toegebracht op het Nisici-plateau ten noordoosten van Sarajevo. De militairen van het regeringsleger zouden “in paniek” op de vlucht zijn geslagen, met achterlating van hun wapens. De Bosnische regering beweert het plateau nog stevig in handen te hebben. Wel gaf de regering toe eind vorige week veroverd gebied op de berg Treskavica ten zuiden van Sarajevo, weer te hebben moeten prijsgeven.

De vroegere speciale gezant van president Jeltsin van Rusland, Vitali Tsjoerkin, die tegenwoordig ambassadeur van Rusland in Brussel is, kwam gisteren onverwachts aan in Belgrado voor een gesprek met de Servische president Milosevic. Na afloop van het gesprek werd niet meegedeeld of daarbij resultaten zijn geboekt. Tsjoerkin reisde door naar Pale voor overleg met de Bosnisch-Servische leiders. Algemeen wordt aangenomen dat de missie van Tsjoerkin verband houdt met de diplomatieke druk op Milosevic om over te gaan tot de diplomatieke erkenning van Bosnië.

De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren de Bosnische Serviërs veroordeeld wegens hun blokkering van humanitaire hulp in Bosnië. (Reuter, AP, AFP)