Bij gelijke geschiktheid

Ik ben geboren in Ethiopië en woon al 22 jaar in Nederland. Zeven jaar geleden had het ministerie van buitenlandse zaken een vacature.

Bij gelijke geschiktheid kregen mensen van etnische-minderheid de voorkeur kregen, aldus de advertentie. Ik solliciteerde. Het ministerie schreef me dat ik niet tot een etnische minderheidsgroep behoorde en daarom niet in aanmerking kwam voor een gesprek. Ik was met stomheid geslagen.

Een jaar later was het verhaal van een Nederlands meisje dat gelukkig was met haar baan als buurtwerkster bij de gemeente Amsterdam. Haar contract liep af, maar zij kon solliciteren. Ze kreeg te horen dat bij gelijke geschiktheid allochtonen de voorkeur zouden krijgen. Zij verloor haar baan waar zij geschikt voor en gelukkig er mee was.

De Tweede Kamer is nu bezig met de nieuwe allochtonenwet. Het is weer de bedoeling om de werkloosheid onder allochtonen te bestrijden. Het CDA is tegen die wet. 'Kijk maar naar Ajax, daar doen ze het ook goed zonder registratieplicht', aldus een CDA'er op tv. Een van de redenen waarom ik als allochtoon een Ajax-supporter ben, is omdat Ajax juist niet te werk gaat als de meerderheid van het bedrijfsleven. Bij Ajax op het veld zie je multiculturele stad Amsterdam met het principe dat alleen prestatie telt. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Als het bedrijfsleven hetzelfde te werk zou gaan, zouden er geen wetten voor nodig zijn.

    • S. Negatu