Belgen wakker door aardbeving

BRUSSEL, 20 JUNI. België is afgelopen nacht om even voor vier uur getroffen door een lichte aardbeving die vrijwel in het hele land voelbaar was.

Het epicentrum bevond zich in Houdeng bij Louvrière, een plaatsje tussen Charleroi en Mons. De schok had een kracht van 4,5 op de Schaal van Richter, maar door de buitengewone diepte van de beving, 23 kilometer onder de grondoppervlakte, bleven de gevolgen beperkt. Van Brugge tot Luik kwamen meldingen van mensen die wakker waren geschrokken. Sommige huizen liepen scheuren op, er werd een waterleiding beschadigd en een bouwval stortte in.

Volgens deskundigen is de diepte van de beving van afgelopen nacht uitzonderlijk voor het gebied. De Sterrenwacht in Ukkel registreerde vanochtend nog enkele naschokken.

De beving werd ook gevoeld in Den Haag, Rotterdam, Maastricht en Haarlem. Bij het KNMI in De Bilt kwamen tientallen telefoontjes binnen. KNMI-seismoloog H. Haak spreekt van een “opmerkelijke aardbeving”, omdat ze plaatshad op drieëntwintig kilometer diepte. “De beving is vergelijkbaar met die bij Brussel van 11 juni 1938. De zwaarste die België tot nu toe kende.” Volgens de seismoloog heeft het bewegen van de Alpen de aardverschuiving van vannacht veroorzaakt.