Bankovername in VS grootste in geschiedenis

NEW YORK, 20 JUNI. De Amerikaanse bank First Union zal de bank First Fidelity overnemen voor 5,4 miljard dollar in aandelen. Dat hebben de twee bankbedrijven gisteren bekendgemaakt.

De fusie is de grootste bankovername ooit en de nieuwe bank, First Union Bank, zal de zesde Amerikaanse bank worden. First Union Bank kan over een balanstotaal beschikken van 123 miljard dollar, enkele miljarden meer dan Chase Manhattan dat van de zesde plaats wordt verdrongen.

De nieuwe combinatie is sterk geconcentreerd langs de Amerikaanse oostkust en heeft naar schatting 10,5 miljoen klanten. Het bereik van de bank strekt zich uit van Florida tot Connecticut. First Union is gevestigd in Charlotte (North Carolina) en de negende bank in de VS. First Fidelity is gevestigd in New Jersey en de 25ste Amerikaanse bank.

De fusie moet nog worden goedgekeurd door de overheid en de aandeelhouders van beide banken. Het aandeel First Union ging op de beurs van Wall Street na de bekendmaking van het nieuws iets omlaag. De aandelen van First Fidelity stegen echter met 10 1/4 tot 59 dollar.

Analisten beschouwen de fusie als een uitstekende combinatie en verwachten dat de nieuwe bank agressief op het overnamepad zal gaan, met name in het noordoosten. Vooruitgang op technologisch gebied en deregulering zorgen al enkele jaren voor een fusiegolf in de bankindustrie. Dat zal in de komende jaren alleen maar verder toenemen. Eerder dit jaar had al de fusie plaats tussen Fleet Financial en Shawmut National, waarmee een bedrag gemoeid was van 3,7 miljard dollar.

“De banken sluiten goed op elkaar aan omdat we ons beide richten op consumenten en leningen voor middelgrote bedrijven”, reageerde Edward Crutchfield, voorzitter en CEO van First Union en straks ook van de nieuwe combinatie. “Wij hebben nieuwe produkten, zij hebben een rijke klantenkring.” First Fidelity opereert onder meer in de rijke voorsteden van New York City. Crutchfield verwacht dat First Union door zal gaan met overnames.

De topman van First Fidelity, Anthony Terracciano, toonde zich eveneens verheugd over de fusie. “Deze industrie is aan het consolideren”, aldus Terracciano. “Toen wij keken naar de ontwikkelingen voor de komende tien jaar, begrepen we dat we een partner nodig hadden. We konden doorgaan met kleine acquisities, een grote doen of een veel grotere partner zoeken. We hebben gekozen voor de laatste optie.”

Terracciano wordt president van de nieuwe bank, die over ongeveer 1900 filialen beschikt. Hij is belast met de acquisities in het noordelijk gebied van de bank en houdt zich bezig met de kapitaalmarkten.

    • Lucas Ligtenberg