Zwakke hockey-zusters leren fietsen in pretpark

ZEEWOLDE, 19 JUNI. De Tsjechische en Zweedse hockeysters hebben bij het Europees kampioenschap nog geen punt behaald. Daarentegen tonen ze zich wel zeer behendig op de glijbaan van het subtropisch zwemparadijs in Zeewolde. Vooral de zwakke zusters van het hockeytoernooi genieten met volle teugen van hun verblijf in vakantiepark De Eemhof in de Flevopolder waar alle EK-deelnemers in bungalowtjes zijn ondergebracht. “Ik had nog nooit in een bad gelegen!”, bekent een blije speelster van Tsjechië.

'Zeewolde' is een proef voor het dubbele wereldkampioenschap hockey (mannen en vrouwen) van 1998. Nu wordt ongeveer twintig procent van de totale accommodatie in het vakantiepark (120 huisjes in de zogeheten zone 1) door hockeysters bezet. Over drie jaar is het hele park gereserveerd. Dan zullen er ook niet vier, maar drie deelnemers per bungalow slapen en kunnen de WK-gangers vlak naast de deur trainen op een kunstgrasveld van een half miljoen gulden dat volgend jaar op een van de parkeerterreinen wordt aangelegd. “Het zal dan net een olympisch dorp zijn”, zegt de Nederlandse manager Marjolein Eijsvogel.

Haar bungalow aan het water, nummer 116, is de centrale ontmoetingsplaats van het oranjeteam tijdens het EK. Daar hangen de binnengekomen faxen voor de ploeg aan de muur. Daar wordt ook op de dagen dat er niet wordt gespeeld de lunch gebruikt. Meestal soep, brood met beleg en yoghurt. De speelsters kopen de spullen zelf in temidden van de toeristen in het winkelcentrum, maken alles zelf klaar en wassen na afloop ook zelf weer af. “Het was even wennen”, zegt bondscoach Tom van 't Hek over de ongewone verblijfplaats.

Hij heeft zich in de eerste dagen in Zeewolde naar hartelust kunnen uitleven met opmerkingen over het type bezoekers dat hij in het vakantiepark aantrof. Van 't Hek: “Mijn vader zei toen ik bij het Nederlands elftal ging spelen dat ik op plekken zou komen waar ik anders nooit zou belanden. Aan die woorden moet ik nu steeds denken. Gek, hè?” De bondscoach schatert het uit. Hij had voor het EK ook een telefoontje gekregen van zijn broer Youp, de cabaretier. “Die zei: je moet straks niet ineens zeggen dat het wel meevalt in Center Parcs.”

Maar ook de cynische coach moet bekennen dat het in Zeewolde best prettig toeven is. De speelsters hebben in ieder geval meer afleiding dan in een hotel waar ze gedurende een toernooi uren op hun kamer hangen met MTV als enige afleiding. Elk huisje heeft een woonkamer. “En dit is ook best goed”, zegt Van 't Hek, wijzend op de broodjes smerende hockeysters. “Het is niet erg als niet altijd alles voor ze klaar staat.”

Het aantal toeristen met glimmende trainingspakken, het imago van dit soort parken, valt eigenlijk ook wel mee, hebben de hockeysters geconstateerd. “Er is altijd wel wat te klagen. Al zit je in het meest luxe hotel”, weet Marjolein Eijsvogel uit ervaring. Ze was op de eerste ochtend van het verblijf ziedend geworden. Bij aankomst in de eetgelegenheid moest de Nederlandse hockeyselectie ontbijten in een zaal waar het door blerende kinderen een hels kabaal was en waar de vieze borden stonden opgestapeld. Nu de spelregels van het park bekend zijn, loopt alles naar wens. Eijsvogel vult een zogenaamd orderformulier in en krijgt dan voor haar team een eigen ruimte ter beschikking om in te eten.

De EK-hockeysters hebben meer privileges dan de doorsnee-bezoekers van het park. Ze kunnen op vertoon van de hun verstrekte sportpas gratis van alle faciliteiten, inclusief de wasserette, gebruikmaken. Dat doen de speelsters van sommige ploegen ook volop. Zo fietsen hockeysters van allerlei nationaliteiten naar hartelust door het park. “Hockeyen leer ik misschien nooit, maar ik kan straks wel goed fietsen en snookeren”, vertelt een deelneemster uit Zweden.

Gezwommen hebben de Nederlandse hockeysters nog niet. Zelfs de ploegarts, voormalig topzwemster Conny van Bentum, is in de eerste vijf dagen van het EK niet in het subtropisch zwembad geweest. “Dat subtropische trekt me niet zo”, zegt ze lachend. Wel zijn de Nederlanders al te vinden geweest bij de snooker- en tafeltennistafels en in de automatenhal waar volgens captain Wietske de Ruiter “een vrouw-vriendelijke flipperkast” staat omdat ze voortdurend een extra bal krijgt.

Twaalf teams plus begeleiders onderbrengen in De Eemhof levert volgens de penningmeester van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond in vergelijking met een luxe hotel in Amsterdam een besparing op van ongeveer 200.000 gulden. Henk Westerlaken is niet toevallig ook voorzitter van de raad van bestuur van Center Parcs. Hij opperde verleden jaar het idee om de deelnemers van het WK van '98 in Utrecht in De Eemhof onder te brengen. Even keken zijn collega-bestuurders hem vreemd aan, maar al snel vonden ze het plan de moeite van het onderzoeken waard.

Enthousiast zijn ze nog steeds nu ze horen dat de EK-deelnemers tevreden zijn. Alleen de afstand van het park in de polder naar het Wagenerstadion is behoorlijk. De busrit neemt al gauw drie kwartier in beslag. Bondscoach Van 't Hek noemt dat het enige grote nadeel van de huidige verblijfplaats. Maar straks, naar het dichterbij gelegen Utrecht, zal het beduidend sneller gaan.

    • Hans Klippus