Zestien doden na zware explosie wegrestaurant

EYNATTEN, 19 JUNI. Bij een ontploffing in een wegrestaurant in het Belgische plaatsje Eynatten, dicht bij het Drielandenpunt, zijn gisteravond tenminste zestien mensen om het leven gekomen en drie ernstig gewond geraakt.

Gevreesd wordt dat zich in het gebouw nog slachtoffers bevinden, hulpverleners hebben nog niet het hele gebouw kunnen doorzoeken. Er is geen hoop op overlevenden, omdat zich meteen na de explosie een felle brand voordeed. De benzine- en gas-pompen van het Fina-tankstation pal naast het restaurant, werden door de explosie zwaar beschadigd, maar vatten geen vlam.

De ontploffing deed zich voor om half zes gisteravond. Het tankstation ligt een kilometer van de Duitse grens aan de weg tussen Eupen en Aken op het punt waar die de autoweg Aken-Luik kruist. Het station wordt veel bezocht door inwoners van Aken die er goedkopere Belgische dieselbrandstof tanken en sigaretten inslaan.

Een Franse vrachtwagenchauffeur had enkele minuten voor de explosie het restaurant verlaten: “Ik schat dat er tussen de tien en de twintig mensen zaten. Ik was net naar buiten gegaan om mijn auto schoon te maken, toen ik gesis hoorde uit de richting van het gebouw. Ik heb tegen twee collega's geroepen: 'Pas op, de zaak vliegt de lucht in.' Meteen daarop volgde een enorme knal en was er niets meer te zien behalve een dichte zwarte rook. Twee Engelse vrachtwagenchauffeurs die op de parkeerplaats stonden, slaagden er nog in drie gewonden uit het puin te trekken.”

De procureur des konings, S. Brammertz, zei vannacht dat de oorzaak van de ramp vermoedelijk een gaslek was in de keuken van het restaurant, waardoor zich gas had opgehoopt in de kruipruimte. De gasleiding loopt ondergronds van de keuken naar een reservoir op enkele tientallen meters afstand van het gebouw.

Aan de hand van de kentekens van de achtergebleven auto's op de parkeerplaats kon de politie vannacht de namen van veertien vermisten achterhalen. Onder hen waren acht Belgen, een Duits gezin van vier personen, een Kroaat en een Brit.

Pag.4: Nederlandse chauffeur ongedeerd

Op de parkeerplaats stond ook een Nederlandse vrachtauto, maar de bestuurder is volgens de politie ongedeerd. Een speciaal team van het Belgische leger, dat ook bij de ramp met de veerboot Herald of Free Enterprise in Zeebrugge is ingezet, zal de komende dagen de verminkte slachtoffers proberen te identificeren in het gerechtelijk laboratorium te Luik.

De drie gewonden werden met Duitse helikopters vervoerd naar ziekenhuizen in Eupen, Luik en Aken. De slachoffers konden niet uit het puin worden gehaald voordat zwaar materieel uit de omgeving van Luik was aangevoerd om het verwrongen staal en beton van het ingestorte gebouw te verwijderen.

De drie gewonden werden met Duitse helikopters vervoerd naar ziekenhuizen in Eupen, Luik en Aken. In de grensstreek hebben Belgische, Duitse en Nederlandse instanties afspraken gemaakt over wederzijdse hulpverlening, maar bij deze gelegenheid was geen Nederlandse hulp nodig. Rond middernacht bezocht koning Albert het benzinestation en het schoolgebouw van Eynatten, dat was ingericht als mortuarium en als opvangscentrum voor familieleden van de slachtoffers.