Weer winst extreem rechts in Frankrijk

PARIJS, 19 JUNI. Het extreem rechtse Front National zet zijn opmars in Frankrijk voort. Bij de tweede en beslissende ronde van de gemeenteraadsverkiezingen werden aanhangers van Le Pen burgemeester in Toulon, Orange en via een omweg in Nice. In Parijs verloor de rechtse coalitie zes van de twintig arrondissementen aan links en daarmee haar monopolie.

Een plaatselijk hoge opkomst en anti-FN pacten van links en rechts blokkeerden extreem-rechts in Mulhouse, Vitrolles, Dreux en andere plaatsen waar Le Pens kandidaten vorige week zondag sterk uit de bus waren gekomen.

De regerende rechtse coalitie verloor een aantal stadhuizen waar de zittende burgemeesters waren uitgeregeerd, maar won Marseille voor het eerst in 48 jaar en regeert nu in de vijf grootste steden van Frankrijk.

De socialisten wonnen de stadhuizen van Tours, Rouen, Arles en Grenoble - in de laatste stad losten zij de rechtse coalitie van burgemeester en oud-minister Carignon af, die in rechtszaken wegens corruptie terecht is gekomen. De socialisten verloren Avignon, Valence, Albi, Maubeuge en een aantal kleinere steden. De communisten verloren zwaarder: met Le Havre en Bourges raakten zij hun laatste grote stadhuizen kwijt. Zij verloren ook enkele voorsteden van Parijs. Enige troost: zij wonnen Nîmes.

Oud-premier Raymond Barre werd burgemeester van Lyon, terwijl oud-premier Mauroy iets royaler zijn burgemeesterschap in Lille behield. Oud-president Valéry Giscard d'Estaing, die had gehoopt burgemeester te worden in zijn thuisstad Clermont-Ferrand, verloor met 900 stemmen verschil van de zittende socialistische burgemeester. Jean-Louis Debré, minister van binnenlandse zaken, haalde het burgemeesterschap van Montmartre niet. Hij verloor van Daniel Vaillant, de campagneleider van Lionel Jospin, socialistisch presidentskandidaat.

    • Marc Chavannes