Vroegere Oostduitse leider Tisch dood

BERLIJN, 18 JUNI. Harry Tisch, de vroegere Oostduitse vakbondleider en eertijds lid van het politburo van de communistische partij SED, is gisteren in Berlijn aan kanker overleden. Tisch, die 68 jaar is geworden, werd in 1975 leider van de overkoepelende Oostduitse vakbond FDGB. Hij bestuurde deze federatie als verlengstuk van de communistische partij. Tisch was het eerste lid van het politburo van de SED, de partij die de macht had in de voormalige DDR, tegen wie in het verenigde Duitsland een proces werd gevoerd. Hij werd in 1991 tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verduistering van 80.000 mark aan FDGB-geld in de jaren tachtig. Hij behoorde ook tot de zeven voormalige DDR-leiders die begin dit jaar in staat van beschuldiging werden gesteld wegens medeplichtigheid aan het doodschieten van Oostduitse vluchtelingen bij de Berlijnse Muur en aan de grens met de Bondsrepubliek. (Reuter)