Verkeerde beelden van cricket

Het Nederlandse cricketteam debuteert volgende week in de Engelse bekercompetitie. Om het niveau van het Nederlandse cricket te peilen maakte een Britse cameraploeg van de zender Sky Sport gisteren opnamen in Schiedam van de wedstrijd tussen Hermes en het Rotterdamse Excelsior. Het bleek een slechte slechte wedstrijd, terwijl dertig kilometer verderop in Den Haag een adembenemend duel te zien was tussen koploper HBS en de nummer twee VRA. Volgens de Nieuw-Zeelandse captain Roger Bradley van Hermes, die ook uitkomt voor het Nederlands team, valt het met de gevolgen van de slechte wedstrijd wel mee.

Was het echt een bedroevend slechte wedstrijd?

Ach, er werden veel fouten gemaakt. Wij maakten er iets minder dan Excelsior waardoor we de wedstrijd wonnen.

Waren de spelers afgeleid door de camera's?

Ik merkte bij teamgenoten dat ze onder de indruk waren van alle aandacht. Er waren niet alleen camera's, maar er stond ook heel veel - overigens enorm enthousiast - publiek te kijken. Daardoor ontstond aarzeling bij sommige spelers en maakten we het onszelf moeilijk.

Is het niet zonde dat jullie de kans misten een mooi beeld te geven van het Nederlandse cricket?

Nee hoor, al met al was het een positieve dag. Iedereen die iets van cricket begrijpt, weet dat zo'n mindere wedstrijd eens in de zoveel tijd voorkomt. Bovendien zendt Sky Sport er niets van uit. Ze maakten een soort promotiefilmpje dat ze uitzenden voor de eerste wedstrijd in de Engelse bekercompetitie. We hebben voor het Nederlandse cricket gisteren wel degelijk een ambassadeursfunctie kunnen vervullen, want zelfs de Engelse cameramensen waren onder de indruk van het enthousiasme van het publiek.

Kan ook het Nederlands team volgende week zo'n ambassadeursfunctie vervullen?

Een paar jaar geleden keken alle landen nog op ons neer, maar de laatste tijd is het niveau van het Nederlandse cricket omhoog gegaan. Topteams als Pakistan en India onderschatten ons voortaan niet meer. Maar er blijft natuurlijk een groot verschil bestaan tussen cricket in Nederland en het professionele cricket in landen als Engeland.