Titelhouder Tuur kan zich uitstekend vinden in staking boksstrijd

NEW ORLEANS, 19 JUNI. Bokser Regilio Tuur heeft zaterdagnacht zijn wereldtitel in de WBO-versie met succes verdedigd. In New Orleans staakte scheidsrechter John Fenia het duel tussen Tuur en zijn Amerikaanse uitdager Pete Taliaferro in de vijfde ronde.

Het Amerikaanse publiek in het matig bezette Theatre for the Performing Arts vocht de arbitrale beslissing aan. Tuur was het uiteraard wel eens met de gestaakte strijd. “Er zijn al genoeg boksers in coma geraakt”, zei de titelhouder. “Die jongen was weerloos”, vulde zijn manager Stan Hoffman aan. “Het had geen enkele zin om door te gaan.” Tuur behaalde zijn 39ste profzege in 43 partijen.

Vooral in de vierde ronde had Tuur het zwaar te verduren tegen Taliaferro. In de vijfde ronde kreeg de titelhouder voor het eerst grip op zijn opponent. Met een rechtse hoek op de kaak verstoorde hij de balans en met een handvol stoten op het lichaam bracht hij Taliaferro in ademnood. De 24-jarige bokser uit Mobile (Alabama) kroop uiteindelijk in elkaar en draaide zijn rug naar de ontketende Tuur toe.

“Die Amerikanen willen nu eenmaal graag bloed zien”, sprak Tuur na afloop op nogal luchtige toon. “Ik vind het jammer dat het zo is gelopen, ook al omdat mijn partij rechtstreeks bij CBS te zien was. Maar de winst en het geld zijn weer binnen. En dat is het belangrijkste. Wat dat betreft, ben ik een echte Amerikaan geworden.”

De geboren Surinamer kreeg in de arena ook nog een warm applaus. Tijdens de aansluitende persbijeenkomst op de hoek van het podium legde hij een gloedvolle verklaring af. “Als we het boksen op een hoger en gezonder niveau willen brengen, moeten we geen slachtpartijen in de ring toestaan. Als ik had mogen doorgaan, had ik hem horendol uit de ring geslagen. Door zijn wilskracht bleef hij staan. Het was een juiste beslissing van de scheidsrechter. We zijn atleten en geen gladiatoren. We hoeven elkaar niet te vermoorden om in leven te blijven.”

Taliaferro maakte na de krachtige aanval van de wereldkampioen een fout door niet zijn knie op het canvas plaatsen om zodoende acht tellen rust te krijgen. De WBO-regels schrijven voor dat een scheidsrechter niet mag tellen zolang de in nood verkerende bokser nog op beide benen staat. “Ik ga nooit uit mezelf naar de grond”, zei Taliaferro. “Elke goede bokser heeft een oerinstinct dat hem overeind wil houden. Ik was aangeslagen, maar zeker nog niet verslagen. Dat heeft iedereen toch kunnen zien, dacht ik.”

Tuur wilde niets van een meevaller weten. “Iedereen die van die jongen houdt, moet blij zijn dat het gevecht gestopt is. Andersom had ik mij zonder klachten bij deze afloop neergelegd. Want hoe belangrijk geld en de wereldtitel ook voor mij zijn, mijn gezondheid gaat boven alles. Ik heb een vrouw en een dochtertje. Met hen wil ik wel blijven spelen, als je begrijpt wat ik bedoel.” (ANP)