Superboeren De Graafschap promoveren

MAASTRICHT, 19 JUNI. Ze wilden van geen ophouden weten. Gewapend met blauwwitte sjaals en vlaggen bleven ze hun helden vanuit hun volgepakte tribunevak toejuichen. Tot lang na het laatste fluitsignaal bij MVV-De Graafschap (2-2), zaterdag in Maastricht. We are the champions, zongen ze met oostelijke tongval. De gepromoveerde spelers van De Graafschap beantwoordden het enthousiasme van hun 2.100 meegereisde supporters op gepaste wijze. De regen deerde hen niet. Ze trokken nog een reeks extra sprintjes en maakten gezamenlijk buikschuivers à la Pierre van Hooydonk. “We zijn boeren, sùperboeren” klonk de hit van Normaal later vanuit de vele touringcars die bij het stadion De Geusselt de snelweg op reden.

Op naar Doetinchem, op naar het knusse Simonsplein waar de kroegen tot drie uur open bleven. Gisterochtend sloop er menige kater rond in het Gelderse stadje, maar 's middags vloeide het bier weer rijkelijk. Bij de rondrit, de huldiging en de mooie toespraken. De Graafschap gaat nooit verloren! Het enthousiasme was aandoenlijk - de politie meldde vanochtend dat zich geen noemenswaardige ongeregeldheden hadden voorgedaan - maar de vraag rijst of de toekomst van De Graafschap er wel zo florissant uitziet. Kan de winnende ploeg in poule A van de nacompetitie zich handhaven in de eredivisie? Vier jaar geleden stootte het team eveneens door tot de hoogste afdeling, maar het verblijf in het walhallah duurde slechts één seizoen.

“Een vergelijking met 1991 mag je niet maken”, zei manager Jos Tiemessen van De Graafschap in de catacomben van De Geusselt. Hij wees erop dat de club organisatorisch en sportief-technisch thans een stuk verder is dan destijds. Vier seizoenen terug speelde het Doetinchemmer elftal, aangemoedigd door de toenmalige trainer Simon Kistemaker, een soort boerenkoolvoetbal. Ogen dicht en alle ballen zo hard mogelijk naar voren. Kistemakers opvolger Jan Versleijen leerde de selectie nadenken, “tikken” en combineren. Maar in het begin van deze competitie haalde Versleijen met die aanpak toch te weinig resultaten. Drie punten uit vijf wedstrijden. Prompt kon-ie vertrekken, ten gunste van de ouwe, vaderlijke Frans Körver, die de vreugde terugbracht op de Vijverberg en De Graafschap de weg wees naar de top.

De Limburger Körver straalde, zaterdag in Maastricht. Zijn eigen Maastricht, waar hij in het verre verleden triomfen vierde als MVV-doelman. De vakman toonde zich na afloop heel bescheiden. “Ik ben een wij-figuur. Alles is te danken aan de groep. Er zijn vijf, zes jongens die goed kunnen ballen, maar belangrijker is de verschrikkelijk goede mentaliteit van het geheel. Ik dach dat we daarom rech hadden op promotie”, vond Körver. Wie De Graafschap zaterdag in actie zag, raakte enthousiast over de teamgeest en het gedrevene. Prachtig hoe de spelers elkaar na de 1-0 achterstand (Hans Visser scoorde voor MVV uit een vrije trap) kort voor rust oppepten. Prachtig ook hoe die eendracht macht maakte: in de tweede helft werd het 1-1 dankzij een treffer van Virgil Breetveld, die de bal ineens op de slof nam. Na de 2-1 van de ijverige Abu Balarabe stelde Lowie van Schijndel alle nerveuze Doetinchemmers gerust (2-2), want intussen was bekend dat concurrent FC Den Haag bij Heracles was uitgerangeerd door een 2-1 nederlaag.

De goede wil is er bij De Graafschap, maar heeft de selectie voldoende kwaliteit voor de hoogste afdeling? Het antwoord is nee. Körver besefte dat vermoedelijk zelfs “voor elke linie” versterking nodig zal zijn. Manager Tiemessen is voetbalkenner genoeg om dat te beamen. Hij zei dat De Graafschap wil beginnen met vier spelers wier contracten aflopen langer aan zich te binden: Frank Lukassen, Van Schijndel, Edwin Godee en Rob Matthaei. “En daarna moeten we de krachten in de Achterhoek bundelen”, liet hij daar op volgen. Het bestuur - critici zeggen dat dat uit kruideniers bestaat - zal de boer op moeten. Het geld ligt in Doetinchem niet voor het oprapen, hoewel het budget de volgende competitie met zeven ton zal stijgen naar vier miljoen gulden. Inmiddels is de vereniging ook bezig het stadion De Vijverberg te privatiseren.

Tiemessen zei er in Maastricht op te rekenen dat het gemiddelde aantal toeschouwers bij thuiswedstrijden van 4.200 (dit jaar) naar 7.000 à 8.000 omhoog zal gaan. “En uiteraard worden de prijzen voor seizoenkaarten en toegangsbiljetten wat duurder”, liet hij daar op volgen. “Het publiek zal komen, dat is enthousiast genoeg.” Dat lijdt geen twijfel. We are the champions - het hield zaterdagavond niet op in Maastricht. En het bleef doorgaan. In de touringcars, en 's nachts in het blauwwitte Doetinchem, op het knusse Simonsplein. De Graafschap gaat nooit verloren, hoorde je ook gisteren bij de huldiging en de feestelijke rondrit, die vergezeld gingen van veel muziek. Natuurlijk die van de regio, van Normaal: “We zijn boeren, sùperboeren.”

    • Guido de Vries