Slowaak Kucera in voetsporen katachtige Mecir

ROSMALEN, 19 juni. De 21-jarige tennisser Karol Kucera uit Slowakije heeft gisteren het grastoernooi van Rosmalen gewonnen. Hij versloeg in de finale de Zweedse veteraan Anders Jarryd met 7-6 en 7-6. Richard Krajicek en Jan Siemerink zegevierden in het dubbelspel. Bij het toernooi van Queens versloeg Pete Sampras in de finale Guy Forget.

Met zijn katachtige stijl riep Kucera herinneringen op aan aan zijn landgenoot Miloslav Mecir, die zich vijf jaar geleden met een chronische rugkwaal uit het tennis terugtrok. In de eerste set redde hij eerst een volley met een fraaie duik naar links, krabbelde hij overeind en sloeg hij vanaf rechts een forehand langs de lijn.

Voor Kucera, ooit ballenjongen bij Mecir, was het de eerste toernooizege. “Dat geeft een speciaal gevoel”, zei Kucera die stijgt naar de top-40 van de ranglijst. “Een paar sterke spelers werden vroegtijdig uitgeschakeld. Daar heb ik van kunnen profiteren.” Voordat Kucera naar Rosmalen kwam, had hij pas één keer een echte partij op gras gespeeld. Dat was vorig jaar op Wimbledon waar Brad Gilbert te sterk bleek. In Rosmalen versloeg hij achtereenvolgens de Israeliër Erlich, de Duitser Thoms, Haarhuis en de Zweden Holm en Jarryd.

Door de overvloedige regen op zaterdag moesten gisteren ook de halve finales nog worden afgewerkt. Jarryd versloeg daarin de Nieuw-Zeelander Steven, die opgaf met een rugblessure. Ook Jarryd, die in zijn lange loopbaan in Nederland zeer succesvol was (winst in Hilversum in 1984, een challenger in Den Haag in 1990 en Rotterdam 1993), dichtte zijn bedwinger de kwaliteiten van Mecir toe. “Hij heeft dezelfde bewegingen. Zijn backhand is fantastisch en hij bezit het vermogen feilloos te beoordelen wat zijn tegenstander gaat doen. Precies als Mecir.”

Voor Kucera kwam de vergelijking niet uit de lucht vallen. “Ook de mensen in Slowakije vergelijken mij steeds met Mecir. Toch is hij niet echt een voorbeeld voor me. Wel heb ik hem heel vaak zien spelen. Ik was zo'n beetje zijn persoonlijke ballenjongen. En Mecir is tegenwoordig aanvoerder van het Davis-Cupteam van Slowakije.”

Het gelegenheidsdubbel Krajicek en Siemerink won in de halve finale met 7-6 en 6-4 van het Nederlandse Davis-Cupduo Haarhuis/Eltingh en in de eindstrijd met 7-5 en 6-3 van Olhovski/Davids.

Pete Sampras heeft het grastoernooi van Queens in Londen gewonnnen. De Amerikaan, die op zijn derde Wimbledon-titel jaagt, versloeg gisteren in de finale de Fransman Guy Forget met 7-6 en 7-6. In de wegens regen uitgestelde halve finales had Sampras veel moeite met de Duitser Marc-Kevin Goellner. Sampras overleefde drie wedstrijdpunten en won de derde set uiteindelijk met 13-11. Forget schakelde zijn dubbelspelpartner Boris Becker uit, die afloop over pijn in zijn rechter kuit klaagde.