Sinn Fein staakt gesprekken met Britse regering

BELFAST, 19 JUNI. Gerry Adams, de leider van de politieke arm van de Noordierse afscheidingsbeweging IRA, Sinn Fein, heeft gisteren verklaard dat zijn organisatie de verkennende gesprekken met de Britse regering over een vredesregeling in Noord-Ierland staakt. Adams wil de gesprekken pas weer voortzetten als alle politieke partijen in Ulster met Dublin en Londen kunnen onderhandelen.

Adams die op bezoek is in Zuid-Afrika om zich te informeren over hoe daar op vreedzame wijze een einde aan de politiek van apartheid is gemaakt, zei voor de BBC-radio van Ulster dat het vredesproces in Noord-Ierland “regelrecht op een crisis” kan afstevenen. “Als we de wortels van het conflict niet aanpakken, blijft het gevaar bestaan dat we weer in conflict komen ,” aldus Adams. De Britse regering en de Unionisten in Noord Ierland willen dat de IRA eerst zijn wapens inlevert voordat Sinn Fein aan gesprekken met alle politieke partijen over de toekomst van Noord-Ierland mag deelnemen. (AP, AFP)