Peking: 'Betrekkingen met VS in gevarenzone'

PEKING, 19 JUNI. De Chinees-Amerikaanse betrekkingen bevinden zich volgens een voorpagina-artikel van het Chinese Volksdagblad in de “gevarenzone”. Met die uitspraak hebben de Chinese autoriteiten gisteren indirect uiting gegeven aan hun onvrede met het bezoek dat de Taiwanese president Lee Teng-hui twee weken geleden aan de Verenigde Staten bracht.

Het artikel past in een serie van maatregelen en protesten rondom het bezoek van Lee Teng-hui. Eerder dit weekeinde kondigde China aan zijn ambassadeur uit de Verenigde Staten te zullen terugroepen “om verslag uit te brengen over de huidige stand van zaken in de Chinees-Amerikaanse betrekkingen.”

De reis van Lee naar Amerika is door Taiwan en de VS uitgelegd als een privé-bezoek - de Taiwanese president woonde een reünie bij van deuniversiteit in New York waar hij vroeger heeft gestudeerd. Maar volgens China is de ontvangst van Lee in strijd met de 'Eén-China-politiek'. Peking beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en eist van alle landen waarmee het betrekkingen onderhoudt eenzelfde beleid.

“De VS hebben Lee een politiek forum verschaft waar hij onbeperkt de kans heeft gekregen om zijn bedrieglijke denkbeelden - die de opsplitsing van China tot doel hebben - te uiten”, aldus het Volksdagblad. Het orgaan wordt gepubliceerd door de communistische partij en is de spreekbuis van het Chinese regime. “Wat de VS doen druist in tegen de grondbeginselen van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen.” Het artikel eindigde met de vraag: “Wat wil Washington met de Chinees-Amerikaanse betrekkingen? We zien het vol verwachting aan.”

Ook Taiwan heeft het moeten ontgelden. Vrijdag beschuldigde China Lee Teng-hui van “collaboratie met anti-Chinese facties in Amerika” en stelde het een langverwachte topontmoeting met een Taiwanese functionaris voor onbepaalde tijd uit. De Taiwanese autoriteiten verwachten evenwel niet dat het de besprekingen tussen beide partijen permanent zal vertroebelen. “Het is een aanpassing, geen stap terug”, aldus een Taiwanese overheidsfunctionaris.

Door het terugroepen van de Chinese ambassadeur uit de VS moeten beide landen het voorlopig stellen zonder een officiële gezant. De Chinese maatregel viel vrijwel samen met het aflopen van de termijn van de Amerikaanse ambassadeur in de China, Stapleton Roy. Enkele uren nadat China zijn ambassadeur had teruggeroepen verliet Stapleton Roy Peking. (Reuter, AP)