Osdorp Posse

Osdorp Posse. Afslag Osdorp (Djax 018-2)

De Osdorp Posse is er trots op dat de groep al vier cd's heeft uitgebracht. Op de nieuwe cd, Afslag Osdorp, rappen Def P. en Seda dat ze de 'eerste Nederlandse rapgroep zijn' die dat heeft gehaald. De leden van Osdorp Posse zijn op veel dingen trots, en zo te horen zijn ze ook in van alles het beste. Maar net als hun superioriteit wel erg sterk benadrukt wordt, komt Def P. met een staaltje zelf-relativering in Doodgewone boerenlul.

Begeleid door een sample van Public Enemy's befaamde racewagen- gegier rijmt hij: 'Ik doe gewoon mijn huishouden en mijn boodschappen/ het gewone leven waar ik niet aan wil ontsnappen/ (..) We zijn allemaal een doodgewone boerenlul/ dus kom niet naar ons toe met je flauwekul'.

Afslag Osdorp is grappig, scherp en muzikaal afwisselend. Osdorp Posse houdt vast aan de 'old school'-benadering van een ritmische begeleiding zonder al te veel melodische elementen. De massieve hardrockgitaar die zich af en toe laat horen geeft dan ook eerder het effect van een gestoorde radio-ontvangst dan melodie.

Het mooie van Def P.'s manier van rappen is dat hij zijn teksten ondergeschikt maakt aan het ritme. Dan kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat de laatste lettergreep van het ène woord de beginsyllabe is van het volgende. Het kost iets meer inspanning de tekst te volgen, maar die wordt dan wel beloond met juweeltjes als: 'Ik doe geen beroepie/ op een dellerige groupie'.

    • Hester Carvalho