Onderzoek wrakken bij Terschelling

LEEUWARDEN, 19 JUNI. De Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) gaat in augustus onderzoek doen naar drie scheepswrakken die ten zuidwesten van het waddeneiland Terschelling in een achttien meter diepe geul liggen. Mogelijk is één van de drie een VOC-schip. Zeker is in ieder geval dat de wrakken uit de zeventiende eeuw stammen.

De ROB kreeg de tip over de wrakken van duikers van Terschelling. “We weten al een paar jaar dat de schepen er liggen, maar door gebrek aan tijd kwamen we er niet aan toe”, aldus T. Maarleveld van de ROB. Hij heeft nog geen idee wat de duikploeg aan zal treffen.

Vooronderzoek van de duikploeg van Terschelling wees uit dat het om drie scheepswrakken ging. Er is al wapenmateriaal gevonden. Eén van de wrakken ligt onder het zand. “We moeten nog kijken of we dat uit kunnen graven”, aldus Maarleveld. Over de namen van de drie getraceerde scheepswrakken is nog niets bekend.