Nieuw-Zeelander Lomu uitblinker bij WK-rugby

ROTTERDAM, 19 JUNI. Met zijn massieve dijen en krachtige armen duwde Jonah Lomu de Engelse verdedigers omver alsof ze er niet stonden. In de halve finale van het wereldkampioenschap rugby, zijn zesde interland, maakte de de 20-jarige bankbediende gistermiddag vier try's. Hij was in Kaapstad grotendeels verantwoordelijk voor de imponerende 45-29 overwinning van Nieuw Zeeland op Engeland.

Nieuw Zeeland speelt volgend week zaterdag in Johannesburg de finale van het WK-rugby tegen gastland Zuid-Afrika, dat zaterdag in de halve eindstrijd Frankrijk versloeg met 19-15. Het derde WK wordt daarmee wederom een prooi voor een land van het zuidelijke halfrond, na Nieuw Zeeland in 1987 en Australië in 1991. Zuid-Afrika doet voor het eerst mee. De sportboycot van het land, die acht jaar duurde, werd in 1992 opgeheven.

Lomu is 1.95 meter lang en hij weegt 118 kilo. Hij is een diepgelovige geheelonthouder die lange tijd weigerde op zondag te spelen. Hij groeide op in een arme buurt van Auckland en kon vorig jaar moeilijk aarden in het nationale team. Bij zijn debuut - twee nederlagen in oefenwedstrijden tegen Frankrijk - werd hij verantwoordelijk gesteld voor de haperende verdediging.

Maar gisteren waren zijn sterke punten indrukwekkend. Hij was onstuitbaar en liep desnoods recht door zijn tegenstanders heen. “We konden geen oplossing vinden voor het probleem Lomu”, zei de Engelse aanvoerder Carling na afloop. “Met Lomu op de linkervleugel speelt een team op een ander niveau. Hij was fantastisch, hij is een freak. Hoe eerder hij verdwijnt hoe beter.”

Carling refereert daarmee aan de klopjacht van scouts, die Lomu tijdens het WK met vette contracten achternalopen. Bij de strijd om de wereldtitel wordt rugby union (voor amateurs) gespeeld, maar in de meeste rugbylanden bestaat daarnaast een professionele variant: rugby league. Bovendien heeft Lomu een miljoenen-aanbieding gekregen van de Dallas Cowboys, het meest succesvolle American-footballteam van dit moment.

De All Blacks uit Nieuw Zeeland waren met hun snelle, dynamische en efficiënte rugby oppermachtig in de eerste 25 minuten van de wedstrijd. Drie minuten na de Haka, de rituele dans van het team voor het fluitsignaal, brak Lomu voor het eerst door de Engelse verdediging. De linkervleugelaanvaller plukte een verdwaalde pass en stormde dwars door de wanhopige tackles van achtereenvolgens Tony Underwood, Will Carling en fullback Mike Catt. Twee minuten later drukte Kronfeld al een tweede try voor een 10-0 voorsprong. Nieuw Zeeland sloot de eerste helft af met 25-3, na onder meer een dropgoal van Zazan Brooke en na een tweede try van Lomu. Pas bij 35-3 namen de All Blacks gas terug en kreeg Engeland nog de kans met vier try's (twee maal Carling en Rory Underwood) de pijn te verzachten.

“Hij vond het heerlijk”, zei aanvoerder Sean Fitzpatrick over Lomu, die na afloop de publiciteit meed en niemand te woord wilde staan. “En hij bleef tachtig minuten lang zijn hersens gebruiken. Ik zou niet graag tegenover hem staan om hem te moeten tacklen.”

Engeland had vorige week in de kwartfinale titelverdediger Australië uitgeschakeld (25-22) met een dropgoal van Rob Andrew in de laatste seconde van de wedstrijd. Maar het vijftiental werd gisteren overdonderd en bereikte niet de vorm van een week geleden. Vooral Andrew, afgelopen week in Engeland koninklijk onderscheiden, had een slechte dag.

De Fransen waren zaterdag in de slotfase van hun wedstrijd tegen Zuid-Afrika dichtbij een verrassing. In de stromende regen in Durban was nauwelijks vloeiend combinatie-spel mogelijk. Maar vlak voor het einde kreeg Frankrijk nog een serie scrums op vijf meter voor de achterlijn van de Zuidafrikanen. Alleen dankzij fanatiek verdedigen wisten de gastheren een winnende try van Abdelatif Benazzi te voorkomen.