Nederlander dronk in '94 minder koffie

Per hoofd van de bevolking is de Nederlander in 1994 minder koffie gaan drinken. In vergelijking met 1993 daalde het gemiddelde verbruik vorig jaar met 0,2 kilo tot 8,2 kilo. Dat staat gelijk aan 170 liter per hoofd van de bevolking per jaar.

Nederland staat daarmee op een vijfde plaats na de vier Scandinavische landen, zo blijkt uit het jaarverslag van de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers. De vereniging wijt de lichte daling van de koffieconsumptie aan de extreem hete zomer van 1994. Het theegebruik leed daar niet onder. Dat bleef met gemiddelde consumptie van 682 gram, oftewel 85 liter, nagenoeg gelijk.

Het gebruik van thee met bijzondere smaken en vruchtenthee bleef met 16,9 procent van de totale consumptie ook bijna gelijk. Nederland blijft met een gemiddelde consumptie van 682 gram thee overigens ver achter bij wereldleider Ierland, waar de consument gemiddeld 3,22 kilo per jaar drinkt, en Groot-Brittannië (2,61 kilo). Na die twee landen neemt Nederland de derde plaats in.

De gestegen koffieprijs leidt tot meer aanplant van koffiestruiken. Dat zou kunnen leiden tot overproduktie. Prijsdalingen daardoor zijn echter pas over enkele jaren te verwachten.