Moussemfestival

AMSTERDAM, 19 JUNI. Het Moussemfestival, een grote multiculturele manifestatie, waar muziek-, dans- en theatergroepen van multiculturele samenstelling optreden, gaat vandaag in Amsterdam van start. Moussem betekent in de Marokkaanse traditie een jaarlijks terugkerend dorpsfeest waarbij theater en muziek wordt gemaakt. Het is de achtste maal dat het festival wordt georganiseerd. De vorige keer trok het 15.000 bezoekers.

Het Moussemfestival wil door het optreden van de multiculturele groepen het racisme bestrijden. Motto van het festival is: 'All Different, All Equal'. De organisatie is in handen van de Marokkaanse migranten in Nederland. Het -veelal- negatieve beeld dat er van de Marokkanen bestaat zou door dit festival gunstiger moeten worden. Het festival wordt mogelijk gemaakt door de Raad van Europa, het Prins Bernhard Fonds en de provincie Noord-Holland.

Behalve optredens zijn er ook tal van discussieavonden over onderwerpen als de positie van Marokkaanse vrouwen in Nederland en de islam. Tijdens het festival gaat de film De deur naar de hemel staat wijd open van Farida Bel Yazid in première. Het Moussemfestival wordt in het weekend van 24 en 25 juni afgesloten met een multicultureel festival in de Jaap Edenhal in Amsterdam.