Leden SP protesteren tegen Genderkliniek in Utrecht

UTRECHT, 19 JUNI. 'Bestel een jongen of een meisje. Nu met Air Miles.' Het Gender Behandelcentrum in de Utrechtse wijk Zuilen is een dankbaar object voor actievoerders. Vanochtend was er een picket-line van leden van de Socialistische Partij. Een nep-dokter bood passanten rietjes met een onduidelijke vloeistof aan. Volgens de SP zijn dit soort 'klinieken voor de mensen met centen' uit den boze, terwijl de medicijnen tegen slapeloosheid en maagzuur uit het ziekenfondspakket verdwijnen.

B. van Delen, initiatiefnemer van de kliniek waar echtparen voor 1.990 gulden een kunstmatige inseminatie kunnen ondergaan die de kans op een jongen of meisje zou vergroten, is in het geheel niet ongelukkig met alle negatieve publiciteit van de afgelopen week. “Het is voor ons een uitstekend marktonderzoek geweest”.

Van Delen is naar zijn zeggen volop in gesprek met kandidaten voor een behandeling èn met sollicitanten die de vacature moeten opvullen van de vorige week op staande voet ontslagen arts P. Roos. Vorige week meldde de zakenman dat er ook een vrouwelijke gynaecoloog aan het centrum verbonden zou worden en dat zij alleen nog maar haar handtekening hoefde te zetten. Inmiddels is haar kandidatuur onzeker geworden.

De kliniek heeft de medische activiteiten inzake de zaadbehandeling opgeschort in afwachting van de toestemming van de inspecteur voor de volksgezondheid. Op dit moment voldoet de kliniek niet aan medische maatstaven.

Volgens dokter Roos is het hem “compleet onduidelijk” waarom hij is ontslagen. Sinds zijn aantreden in mei hebben de initiatiefnemers Van Delen en B. Doll Havinga onderling voortdurend onenigheid gehad over zijn arbeidscontract. “Hoe moet je met twee ruziënde bazen vrede hebben, als ze alsmaar ruzie maken over jou?”