Justitie arresteert 'bron' van Spaans afluisterschandaal

MADRID, 19 JUNI. Het afgelopen weekeinde heeft de eerste arrestatie plaatsgevonden in het afluisterschandaal rond de Spaanse militaire inlichtingendienst CESID. Kolonel Juan Alberto Perote, een voormalig medewerker van de CESID werd in de nacht van zaterdag op zondag gearresteerd op verdenking van diefstal en het verkopen van afgeluisterde gesprekken.

Perote, die zich de afgelopen dagen uitgebreid liet interviewen in verschillende nieuwsmedia, behoorde tot de top van de geheime dienst. De kolonel is een naaste vriend van de voormalige bankier Maria Conde. Conde, op borgtocht vrij, wordt verdacht van grootscheepse oplichting die leidde tot de ondergang van de Spaanse bank Banesto. Kolonel Perote trad vorige maand op als getuige-à decharge voor Conde.

De afgelopen dagen werd herhaaldelijk gesuggereerd dat de ex-bankier inlichtingen van de kolonel heeft gekocht. Perote zou volgens het dagblad El País bij zijn vertrek bij de dienst een bestelbusje met 6.000 documenten en 12.000 microfilms hebben meegenomen.

De arrestatie heeft de politieke spanningen verder doen oplopen rond het afluisterschandaal, waarbij de geheime dienst tien jaar lang telefoongesprekken van de Spaanse koning, journalisten, ondernemers en politici blijkt te hebben opgenomen. Afgelopen vrijdag werd in verband met de kwestie reeds het ontslag aangezegd van de directeur van de CESID, generaal Manglano. Oppositiekringen beschuldigen de regering van premier Felipe González ervan dat de arrestatie dit weekeinde een gemanipuleerd opzetje betreft om de aandacht af te leiden van de illegale opnames en de politieke verantwoordelijkheid die de regering hiervoor zou dragen.

De arrestatie van Perote op last van een militaire rechtbank heeft bovendien felle kritiek uitgelokt van verschillende juristen die menen dat het hier een civiele aangelegenheid betreft. Met de berechting door een militaire rechter - benoemd door de minister van defensie - zou een belangenconflict kunnen ontstaan. Ook de openbare staats-aanklager Carlos Granados verklaarde zich vanochtend via de radio onaangenaam verrast met de gang van zaken. Granados, de hoogste civiele autoriteit op wiens bevel strafvervolging kan worden ingezet, heeft het de afgelopen weken bij herhaling aan de stok gehad met premier González en diens minister van justitie en binnenlandse zaken, Belloch.

De komende dagen wordt over het politieke lot beslist van de huidige vice- premier Narcís Serra - jarenlang als minister van defensie verantwoordelijk voor de CESID - en diens opvolger García Vargas. Niet alleen de politieke oppositie, maar ook een meerderheid van de kopstukken binnen Gonzalez's eigen partij heeft hun vertrek geëist. Daarnaast wordt de druk steeds groter dat de premier komende woensdag persoonlijk in het parlement verantwoording komt afleggen voor de afluisterkwestie. De linkse en rechtse oppositiepartijen hebben inmiddels verklaard onder een aantal voorwaarden - waaronder een duidelijke meerdeheid vooraf - een motie van wantrouwen in te willen dienen.

    • Steven Adolf