Johnson toont grote vorm op loopnummers

ROTTERDAM, 19 JUNI. De Amerikaanse atleet Michael Johnson heeft op de nationale kampioenschappen in Sacramento voor een geweldige prestatie gezorgd door zowel de 200 als de 400 meter op zijn naam te schrijven. De dubbele zege van Johnson werd voor het laatst in de 19de eeuw behaald.

Johnson hoopt over twee maanden bij het WK in Gothenburg opnieuw toe te slaan. Aanvankelijk had de internationale atletiekfederatie (IAAF) de 200 en de 400 meter binnen een tijdsbestek van vijftig minuten gepland, maar om Johnson tegemoet te komen kan hij in Zweden nu 2 uur en 35 minuten uitrusten. “Hij heeft tijd genoeg. Hij kan eventueel achteruitlopen”, zei IAAF-voorzitter Nebiolo over de man die op de baan juist opvalt door zijn kaarsrechte houding.

Johnson wil dat beide afstanden volledig gescheiden worden. De atleet heeft gedreigd helemaal niet te lopen als zijn verzoek niet wordt ingewilligd. Voor de atletieksport is het van belang dat Johnson zijn hele programma afwerkt, gezien zijn grote reputatie. Zijn sponsor Nike gaat een miljoenencampagne voeren met Johnson in de hoofdrol.

De Amerikaanse atleet verkeert momenteel in blakende vorm. Hij won gisteravond de 200 meter in 19,83 en bleef daarmee slechts 0,11 verwijderd van het wereldrecord van de Italiaan Mennea. Geen record staat langer in de boeken dan de supertijd (19.72) van Mennea. Johnson heeft ook zijn zinnen gezet op het wereldrecord op de 400 meter. Zijn landgenoot Butch Reynolds is de kloppen atleet met 43.29.

Johnson liep vrijdagavond in de finale van de 400 meter 43,66. De vraag is welke tijd hij zou hebben gelopen als hij zich vlak voor de finish niet een kwart slag naar het publiek had gedraaid. De verbetering van het record lijkt dan ook een kwestie van tijd. “Ik kan onder de 43 seconden”, zei de zelfverzekerde Amerikaan. Reynolds werd vrijdag tweede op de 400 meter, op ruime achterstand van Johnson.

Zijn beroemde landgenoot Carl Lewis wist zich op de laatste dag van de titelstrijd in Sacramento toch nog voor het WK te plaatsen. Hij was eerder slechts zesde geworden op de 100 meter, maar hij werd bij het verspringen tweede. De eerste drie atleten per nummer gaan naar Gothenburg. Lewis eindigde met een sprong van 8.45 meter tien centimeter achter de winnaar, wereldrecordhouder Mike Powell. Lewis zei na afloop de hele wedstrijd bezorgd te zijn geweest dat hij de kwalificatie niet zou halen. Hij had bij elke sprong last van kramp.