Israelische militairen gedood in Z-Libanon

MARJAYOUN, 19 JUNI. Strijders van de Libanese beweging Hezbollah hebben gisteren drie Israelische militairen gedood in de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon. Israel op zijn beurt heeft onderstreept Hezbollah te zullen treffen waar zijn strijders zich ook maar bevinden, of daarbij dan burgers het slachtoffer worden of niet.

De guerrillastrijders beschoten een Israelische patrouille met machinegeweren en raketten en lieten een bom langs de weg tot ontploffing komen. Daarbij vielen behalve de drie doden zeven gewonden, aldus een Israelische mededeling. Hezbollah eiste later vanuit Beiroet de verantwoordelijkheid voor de actie voor zich op. Het was de bloedigste actie van dit jaar in de veiligheidszone, waar Israel ongeveer 1.000 militairen heeft gelegerd ter bescherming van Noord-Israel. Hezbollah probeert een eind te maken aan de Israelische bezetting, en tegelijk het vredesproces in het Midden-Oosten te ondermijnen.

“De terroristen (Hezbollah) hebben aangevallen vanuit woningen (..)”, aldus de commandant van de regio Noord-Israel, generaal Amiram Levine. “Zij aarzelen niet om zich van de bevolking te bedienen als gijzelaars. Deze werkwijze zal hen niet helpen.”

Israelische artillerie en die van Jeruzalems Libanese bondgenoten voegden de daad bij het woord en openden bij wijze van vergelding het vuur op de naburige shi'itische plaats Kfar Tibnit, een Hezbolllah-bolwerk. Daarbij werd een 70-jarige burger gedood. Twee guerrillastrijders werden gewond.

Levines dreigement en de artillerie-actie zijn in strijd met een overeenkomst met Hezbollah uit 1993, waarbij Israel beloofde bij vergeldingsacties Libanese burgers te ontzien. Hezbollah op zijn beurt beloofde geen raketten op burgerdoelen in Noord-Israel af te schieten. De laatste dagen zijn echter ook de raketbeschietingen door Hezbollah hervat. Daarbij werden donderdag acht israelische burgers licht gewond.

De Israelische premier Yitzhak Rabin deed gisteren een beroep op de Verenigde Staten Syrië te vragen Hezbollah in toom te houden. Syrië beheerst in principe de aanvoerlijnen van Hezbollah. Een Syrische regeringskrant schreef vandaag echter dat een Israelische terugtrekking uit Zuid-Libanon de enige mogelijkheid is om een eind te maken aan de geweldscyclus ter plaatse. (Reuter, AFP)